Ons raadslid Lesley heeft de volgende kwestie op 13 oktober j.l. aan de orde gesteld bij het college.
Hieronder zijn de antwoorden van 5 november j.l. verwerkt.
Schriftelijke politieke vragen over ‘Collectief schuld regelen’.
Vandaag lazen wij in diverse nieuwsberichten over het volgende:
Mensen met schulden sneller geholpen door samenwerking gemeenten
Mensen met problematische schulden hebben gemiddeld vijftien schuldeisers op het moment dat ze een schuldregeling aangaan. Gemiddeld duurt het 55 weken voordat met alle schuldeisers een akkoord is. Het initiatief collectief schuld regelen kan dat proces aanzienlijk versnellen. Het idee is dat deelnemende schuldeisers ongezien akkoord gaan met het voorstel van de schuldhulpverlener. Daardoor gaat het proces veel sneller (streven is 1 maand). Doordat in het nieuwe systeem vóóraf afspraken zijn gemaakt tussen gemeente en schuldeisers kunnen mensen met grote schulden straks in één keer een betalingsregeling treffen. Een proef in Den Haag leidde tot goede resultaten. ʺ
Ruim 80 gemeenten zouden inmiddels zijn aangesloten. Het idee is dat door deze nieuwe methode mensen hun schulden sneller kunnen afbetalen en gemeenten meer mensen met schulden kunnen helpen (minder administratieve rompslomp). De VNG en Schuldhulpkoepel NVVK gaan hiermee aan de slag om verder uit te breiden.
Onze vraag is: zijn wij hiermee ook bezig?
Zo ja, wat is de stand van zaken.
Zo nee, waarom niet? En is dit (toch g)een passende werkwijze voor ons?
Beantwoording vragen
SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband van publieke en private partners met als doel Nederland schuldenzorgvrij maken. SchuldenlabNL hoopt dit te bereiken door succesvolle lokale schuldenaanpakken met elkaar te delen uit te breiden over het hele land. Één van deze succesvolle projecten is “collectief schuldregelen”. Wij zijn enthousiast over het initiatief van SchuldenlabNL en we gaan onderzoeken of we bij SchuldenlabNL kunnen aansluiten.
We hebben als gemeente het afgelopen jaar al veel dingen opgezet om er voor te zorgen dat inwoners met beginnende schulden snel en adequaat worden geholpen zodat schulden niet verder oplopen. Zo starten we deze maand met het Vroeg eropaf! Project. Dat betekent dat we een signaal krijgen als er een betalingsachterstand is voor de huur, de energierekening of de ziektekostenpremie. Wij kunnen dan meteen contact opnemen met de inwoner. Sinds 1 oktober 2019 voeren we de eerste fase van de schuldhulpverlening zelf uit (daarvoor hadden we dat uitbesteed). Onze schuldhulpverleners zijn onderdeel van het sociaal team, zodat we problemen binnen een gezin integraal kunnen aanpakken. Verder zijn we de samenwerking aangegaan met Over Rood (hulp voor ondernemers) en wordt er geïnvesteerd in een goede samenwerking met Schuldhulpbuddy, Humanitas en bewindvoerders. Tenslotte willen we starten met de Formulierenbrigade (vanuit Schuldhulpbuddy) waarmee we willen proberen om te voorkomen dat mensen in de schulden komen.
We kunnen als gemeente echter nog meer doen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk inwoners schulden hebben. De collectieve schuldenregeling past daar prima bij. De 2e fase van de schuldhulpverlening hebben wij uitbesteed aan Plangroep In deze fase worden er afspraken gemaakt met schuldeisers. Het zou fijn zijn als dit proces versneld kan worden door bijvoorbeeld deel te nemen aan bovengenoemd project. We gaan dan ook met Plangroep in gesprek om te bekijken of dit ook in onze gemeente ingericht kan worden. Ook zullen bekijken bij welke andere projecten van SchuldenlabNL wij kunnen aansluiten. In onze reguliere rapportages (bijv. in de voorjaarsnota) zullen wij u op de hoogte houden van de uitkomsten daarvan.