2 oktober 2014

Gezondheidstoerisme: een goede bron van leven

Onze gemeente heeft het mooiste landschap van Nederland. We hebben alles. Er is bos, polder, heuvelland en water. Het is genieten om hier te mogen wonen. Na een dag hard werken is een rondje door de natuur heerlijk. Dat doet een mens goed. Dat weten wij, maar ook veel anderen. Veel mensen komen dan ook naar onze gemeente om hier vakantie te houden. Nu al  zijn toerisme en recreatie voor veel inwoners een goede bron van inkomsten. PvdA MUG wil dat verder uitbreiden en roept ondernemers en instellingen op om met nieuwe ideeën te komen. De gemeente kan dan helpen. Bij gezondheidstoerisme bijvoorbeeld, een nieuwe combinatie van wellness, revalidatie en recreatie. Is dat wat? Wordt iedereen daar beter van?

De PvdA in Millingen, Ubbergen en Groesbeek denkt van wel. Er zijn in onze regio al veel innovatieve ondernemers, onderzoeksinstituten (Healthvalley), onderwijsinstellingen (ROC, HAN, Radboud) en voorzieningen (Dekkerswald, Maartenskliniek, CWZ, Radboud) op het gebied van zorg en gezondheid.

En we hebben al dat landschap dat een bron van leven is. Het nodigt uit tot wandelen, fietsen en rennen. Kijk maar eens naar de duizenden deelnemers aan de Vierdaagse, Groesbeeks Gruwelijkste en de Zevenheuvelenloop. Binnenkort hebben we de Special Olympics en misschien in de toekomst wel de Ronde van Spanje en de Enecotour klimtijdrit.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor Gezondheidstoerisme.

PvdA MUG denkt hierbij aan arrangementen voor de explosief groeiende groep van vitale, actieve en steeds bewuster levende 60-plussers.

PvdA MUG denkt hierbij aan de patiënten van zorginstellingen en ziekenhuizen die deelnemen aan slimme herstelprogramma’s en activerende therapieën.

PvdA MUG denkt hierbij aan de drukke tweeverdieners met opgroeiende kinderen die steeds vaker korte onthaastende, maar toch actieve vakanties boeken.

PvdA MUG denkt hierbij aan families en personeelsafdelingen die in lange weekenden zoeken naar Bourgondische, culturele of sportieve verbindende activiteiten.

PvdA MUG denkt hierbij aan de luxe levensgenieter die op zoek is naar tot in de puntjes verzorgde wellness.

PvdA MUG denkt hierbij aan de wandelaar of fietser die in één vakantie vier verschillende landschappen wil aandoen.

Alle voorwaarden voor deze vormen van Gezondheidstoerisme zijn in onze gemeente en regio aanwezig. We hebben het landschap, de onderzoeksinstituten, de kennis, het onderwijs, het personeel (5000 mensen in de zorg en 1400 mensen zoekend naar zinnig werk), de zorginstellingen, de ziekenhuizen, de horeca, de musea en de ondernemers. Nu de gedeelde ambitie nog!

Er zijn meer partijen met ideeën over nieuwe bronnen van leven. Zo wil de VVD boulevardtoerisme langs de dijken. Dat is een plan met alleen oog voor de portemonnee. De inwoners, de natuur en het landelijke karakter van onze gemeente tellen daarin niet mee. Daar doet PvdA MUG niet aan mee.

PvdA MUG wil alle belanghebbenden bij elkaar te brengen. De gemeente alleen kan het niet. De ondernemers alleen kunnen het niet. Samen kunnen we onze ambities waar maken. Als iedereen meedoet, worden we er allemaal beter van. Iedereen doet mee!

 

foto: bus-idee.nl