Meedenken over crossbaan, zwembad, stoplichten en… kunnen vliegen

Door Lesley Albers op 19 maart 2018

Op maandagmiddag 19 maart hebben Lesley Albers en Monique Maarsseveen, beiden kandidaat raadsleden voor de PvdA-Berg en Dal (resp. nr. 1 en nr. 4), lesgegeven op de Adelbrecht-Windekind School in Groesbeek, groep 5/6. Dit om het startsein te geven voor het betrekken van de jeugd bij de gemeenteraad.

De kinderen kregen vragen voorgeschoteld zoals vanaf welke leeftijd mag je stemmen, welke partijen zijn er en wat is campagne voeren. Team “Baken vol met geld” – een bewuste schrijfffout, aldus de jongens – won de quiz.

Lesley: “Jongeren zijn of worden nauwelijks betrokken bij de gemeente en de beslissingen van de gemeenteraad. Daarom wil ik graag weer een soort jeugdgemeenteraad in het leven roepen, het liefst ook een gekozen jeugdburgemeester. Ik ben soms verbaasd hoe weinig jongeren (maar ook ouderen) weten van het werk van de gemeente. Dat is zonde. Met 23 raadsleden en een college moeten we daarin toch enige verandering kunnen gaan brengen?

Ik ben zelf ook begonnen met mijn interesse voor de politiek, doordat ik op de basisschool Gerardus Majella mijn verkeersplannen voor de gemeente ging opschrijven. Dat had mijn interesse doordat ik zelf een behoorlijk ernstig verkeersongeval had gehad. Dat zette me aan het denken.

Aan de kinderen werd gevraagd waarover zij zouden willen meedenken. Eén van de eerste dingen waren de stoplichten in het centrum van Groesbeek. Deze staan nu nog uit, maar: “de auto’s stoppen helemaal niet als je staat te wachten“, aldus de leerlingen zoals Erwyn. Gregory vond dat ook, maar wilde wel dat de stoplichten dan sneller op groen zouden gaan. En Noud wilde graag een hotel, bijvoorbeeld in het weiland voor zijn school. Verder gaven de kinderen aan dat ze mee willen denken over de school, het zwembad, crossbaantje, skatebaan, meer bomen en meer leuke dingen om te doen. En sommigen zijn wat innovatiever: “meedenken over kunnen vliegen“.

En is het belangrijk dat kinderen meedenken? “Ja, want wij denken misschien toch anders” en “net zoals je thuis ook meedenkt over wat mama gaat koken“, aldus een leerling.

De kinderen hadden zich voorafgaand met de leerkracht al even goed verdiept in de politiek. Ook kregen ze de gelegenheid om vragen te stellen, die ze in tweetallen hadden voorbereid. Zoals: wat zijn je hobby’s (“bijna alleen nog maar politiek”) en waarom heet de PvdA eigenlijk PvdA?

Lesley: “Ik ben wel verrast door de dingen die deze kinderen al weten te vertellen. Het lijkt mij niet alleen leuk om de jeugd actief te betrekken en enthousiast te maken voor politiek, dat is gewoon ook leuk om te doen, maar hoe gaaf zou het zijn als zij de gemeente op de voor hen belangrijke punten gaan adviseren. We moeten de inwoners niet alleen informeren, maar een stapje verdergaan in de samenwerking. En dat geldt óok voor de kinderen uit onze gemeente.

Bij de vraag welke kinderen in een jeugdgemeenteraad zouden willen of jeugdburgemeester zouden willen zijn, gingen vele handjes de lucht in. Kortom, het begin is gemaakt!

Lesley Albers

Lesley Albers

Een eer en een uitdaging vind ik het: gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en trots op de mooie lijst met enthousiaste en kundige kandidaten waarmee ik mag samenwerken! Het belooft een spannende verkiezingstijd te worden en we hopen dat de inwoners van Berg

Meer over Lesley Albers