Motie B70 echte banen

Door Lesley Albers op 31 oktober 2019

Ons raadslid Lesley heeft, tijdens de raadsvergadering van 31 oktober j.l. de volgende motie aan de orde gesteld.

Lesley: Onze motie Duurzame, echte banen is aangenomen door (een meerderheid van) de raad! YES! Als PvdA zijn we veel met dit onderwerp bezig. Over het beleidsplan dat aan de orde was zijn nog veel vragen, met name over de HOE-kant. We willen met deze motie de intentie uitspreken dat duurzame banen het uitgangspunt zijn en dat we als raad een beter zicht krijgen op de daadwerkelijke uitstroom naar die ‘echte’ banen. Gelukkig was een meerderheid het met ons eens! Ik ben dan ook hartstikke blij met dit succesje, ook voor de cliëntenraden die zich hiervoor telkens weer inzetten en natuurlijk voor de (kwetsbare) werkzoekenden in onze gemeente!

Motie B70 echte banen

Naar aanleiding van het voorstel:
B70 – Voorstel om in te stemmen met het regionaal “Arbeidsmarkt- en reintegratiebeleid 2020-2023”.

De raad van de gemeente Berg en Dal in vergadering bijeen d.d. 31 oktober 2019,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat:

  • papier geduldig is en een mooie beleidsnota nog geen goede uitvoering garandeert;
  • er nog veel vragen leven bij ons en bij de cliëntenraden over de uitvoeringskant;
  • wij om die reden enkele garanties willen inbouwen die de verschillende uitvoeringsorganisaties ter harte kunnen nemen.

roept het college dan ook op:

  1. om de volgende uitgangspunten mee te nemen naar het Werkbedrijf, mede richting het afsluiten van de dienstverleningsovereenkomst:
    • dat mensen die uitstromen in een baan ergens terechtkomen waar ze uitzicht hebben om te blijven, eventueel door te kunnen groeien, maar bovenal een baan hebben waar ze op hun plek zijn;
    • dat het Werkbedrijf bij voorkeur bemiddelt naar duurzame, ‘echte’ banen en nulurencontracten alleen als opstap;
    • dat het Werkbedrijf niet meewerkt aan een opeenvolging van (kortlopende) contracten en situaties waarbij betaling onder het minimumloon ontstaat;
    • de consulenten van het Werkbedrijf de met name onder beslispunt 1d, 1e en 1f genoemde aanpak ook in samenhang met andere gemeentelijke organisaties uitvoeren en daartoe ook in staat worden gesteld.
  2. de vragen van de cliëntenraden (Beuningen, Druten en Berg en Dal en andere cliëntenraden uit de regio) te beantwoorden, met name over het concretiseren van de nota en de expliciete vraag om het bieden van maatwerk, en deze antwoorden te delen met de raad vóórdat de dienstverleningsovereenkomst wordt afgesloten.
  3. In de rapportages aan de raad de daadwerkelijke uitstroom wordt gespecificeerd naar het soort baan en het eventuele vervolgtraject.

en gaat over tot de orde van de dag.

ondertekening en naam:

Partij van de Arbeid Lesley Albers

MOTIE AANGENOMEN


Fractie   Voor Tegen
CDA 4 X  
D66 1 X  
GJS 2 X  
GroenLinks 3 X  
GVP 2   X
Polderbreed 3   X
PvdA 1 X  
Social Groesbeek 2 X  
VOLG 2 X  
Voor Berg en Dal 2   X
VVD 1   X
Totaal 23 15 8


Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers