Succesvolle eerste vrouwenavond PvdA in Kulturhus te Beek

Door Lesley Albers op 16 maart 2018

Op 8 maart j.l. een zaal vol Powervrouwen in het Kulturhus in Beek! Ongeveer 50 vrouwen waren donderdagavond 8 maart, internationale vrouwendag, naar het Kulturhus in Beek gekomen voor de “vrouwenavond” voor vrouwen van de gemeente Berg en Dal. Er waren naast gewone bezoeksters diverse politieke partijen aanwezig en ook de Leuthse Vrouwenbeweging ontbrak niet.
De VIP-avond is het initiatief van Lesley Albers, de lijsttrekker voor de PvdA-Berg en Dal. Met haar 32 jaar is ze de jongste lijsttrekker bij de lokale verkiezingen in maart 2018 en een mooi powervoorbeeld vooral voor jonge vrouwen

Gastvrouw van de avond was Henriet Rosman, lid van het managementteam van het SPOG. Er waren diverse spreeksters, waaronder voormalig Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek (PvdA). In haar speech stond Yasmin stil bij vrouwen die de strijd zijn aangegaan voor gelijkheid en gelijke rechten, zoals Aletta Jacobs, Suze Groenewegen, Conny Tendeloo, de Dolle Mina’s. Nu is het aan de “Dolle Jasmina’s” om op de barricade te gaan staan en zich te ontworstelen uit culturen met andere waarden dan de westerse.
Lara Baars, paralympisch medaillewinnares uit Groesbeek, werd geïnterviewd en Tessa Heijnen vertelde een persoonlijk verhaal en vroeg om steun voor de stichting Ruby and Rose, waarvoor zij zich inzet en de Vierdaagse voor gaat lopen.

Daarna konden de deelneemsters meedoen aan workshops (puur, power en passie & een proeverijtje van BioCatootje).

Aan het eind van de avond werd de Powervrouw van het jaar bekend gemaakt. Daarvoor waren vier nominaties van powervrouwen uit Berg en Dal.

  • Jacqueline Dollevoet uit Millingen, vanwege al die jaren mantelzorg voor haar (helaas overleden) kind.
  • Gaby Haukes uit Kekerdom, vanwege haar inspirerende rol als dorpscontactpersoon en drijvende kracht voor een Vitaal Kekerdom. Hoe een klein dorp groot kan zijn.
  • Peet van Erp-Liebers uit Groesbeek. Juffrouw maar met name genomineerd vanwege de aandacht en power die zij momenteel genereert met haar poging om Expeditie Robinson te bereiken als deelneemster. Inmiddels is zij daadwerkelijk door naar de selectieronde!
  • Desiree Nauta uit Ooij. Zij is brandweervrouw, reservist bij defensie, moeder, werkzaam als juriste en geeft in haar spaarzame vrije tijd ook nog dansles.

Desiree Nauta
Powervrouw van het jaar

Ondanks dat het allemaal gewaardeerde powervrouwen zijn, werd Desiree Nauta uit de Ooij door de jury, bestaande uit Leidy van der Aalst en Yasemin Cegerek, uitgeroepen tot “Powervrouw van het jaar”. Zij is het typische voorbeeld van een powervrouw die uiteenlopende rollen binnen een gemeenschap uitstekend weet te combineren. Vrijwillige brandweervrouw en reservist in (toch wel) een mannenwereld vergt moed en doorzettingsvermogen.

Wat opvalt bij alle genomineerde powervrouwen is dat ze dat wat ze doen “heel normaal” vinden. Misschien zou het dat ook moeten zijn, maar niet iedereen doet het. Het vergt heel wat power om deze dingen, vaak vrijwillig en voor anderen dan jezelf, te doen.

Het was een prachtige avond, waarin de kracht, onderlinge solidariteit en positieve sfeer heel duidelijk was. Het doel is om dit een terugkerend evenement te laten worden: een soort netwerk waarin vrouwen elkaar kunnen vinden en helpen, met welke (politieke) achtergrond dan ook.

Lesley Albers

Lesley Albers

Een eer en een uitdaging vind ik het: gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en trots op de mooie lijst met enthousiaste en kundige kandidaten waarmee ik mag samenwerken! Het belooft een spannende verkiezingstijd te worden en we hopen dat de inwoners van Berg

Meer over Lesley Albers