Door Lesley Albers op 20 september 2016

Vriendschappelijk politiek-culturele reis PvdA en SPD grensregio Nijmegen-Kleve

Kranenburg →Düsseldorf→Den Haag→KranenburgIMG_1671

Grensoverschrijdend samenwerken ligt voor de hand in onze regio. Wij, de PvdA Berg en Dal,  zijn daar samen met de PvdA Nijmegen en de SPD Kleve en Kranenburg dan ook actief mee bezig. Op 7 en 8 september jl. zijn een vijftal van onze PvdA Berg en Dal-leden samen met partijgenoten uit Nijmegen en SPD-leden uit Kleve en Kranenburg op een vriendschappelijke politiek-culturele reis geweest.

IMG_3003 kleinDe eerste dag bracht ons onder andere naar de Landtag van Nordrhein Westfalen en de SPD Düsseldorf. We spraken daar met parlementariër Ina Spanier-Oppermann en partijleden over nauwere grensoverschrijdende samenwerking. Ook brachten we een bezoek aan het SPD hoofdkwartier inDüsseldorf over de stand van de sociaal democratie met André Stenka en Thorsten Klute. Interessante ideeën werden opgedaan bij de Handwerkskammer Düsseldorf. Ook werd het museum bezocht – Mahn und Gedenkstätte Düsseldorf – welke geheel is gewijd aan verhalen over mensen in de periode van het nationaal-socialisme in Düsseldorf, gebaseerd op getuigenverklaringen en documenten. Ook werden er verhalen geschetst van IMG_1677 jongeren en kinderen die opgroeiden in, dan wel slachtoffer waren, van het nationaal-socialisme.

De volgende dag werd de reis voortgezet naar het Nederlandse Parlement waar ze ontvangen werden door Marit Maij, John Kerstens en Roelof van Laar, allen leden van de Tweede Kamer namens de Pvda. Met hen bespraken ze onder meer de problemen waar Europa op dit moment mee te kampen heeft. Vervolgens werd nog een bezoek gebracht aan het indrukwekkende Vredespaleis in Den Haag, waar een rondleiding werd verzorgd door directeur Erik de Baedts.

Deze tweedaagse reis is niet de eerste samenwerking tussen de PvdA- en SPD-afdelingen in de regio. Vorig jaar is een tweedaags bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel, aan Mons culturele hoofdstad van Europa 2015 en aan het Limburgse gouvernementsgebouw waar het Verdrag van Maastricht in 1992 werd ondertekend. Het doel van onze gezamenlijkeIMG_3133 kopie80 kopie klein reizen is het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking en vriendschappen en het versterken van internationaal denken en handelen. Daarnaast wordt jaarlijks de Dag van Europa (9 mei) in gezamenlijkheid gevierd en wordt regelmatig overleg gevoerd over, of de samenwerking opgezocht, met betrekking tot diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over de reactivering van de railverbinding Nijmegen-Kleve en windmolens. Door middel van deze samenwerking kunnen bepaalde thema’s en kansen in de regio beter worden vormgegeven en benut!

IMG_1700  thumbnail_IMG_1704

 

Lesley Albers

Lesley Albers

Een eer en een uitdaging vind ik het: gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en trots op de mooie lijst met enthousiaste en kundige kandidaten waarmee ik mag samenwerken! Het belooft een spannende verkiezingstijd te worden en we hopen dat de inwoners van Berg

Meer over Lesley Albers