Liny Toenders

Liny Toenders

Ik wil bijdragen aan duurzaamheid en meer sociale én economische gelijkheid

Mijn naam is Liny Toenders. Ik woon al 30 jaar in het prachtige Beek samen met mijn partner Hans van Dijck. Berg en Dal is qua natuur misschien wel de mooiste gemeente van Nederland. Alle reden om me ervoor in te zetten dat iedereen daar ook met veel plezier woont.

Ik ben op de eerste plaats een echt onderwijsmens. Ik ben ooit gestart als leraar op verschillende middelbare scholen. Daarna werkte ik op de lerarenopleiding en vanaf 1989 bij Interstudie, Centrum voor Onderwijsmanagement, waar ik schoolleiders trainde en adviseerde. In 1995 startte ik met drie partners een eigen onderneming, KBBT organisatieadviseurs. Met veel passie en plezier begeleiden wij mensen en organisaties bij hun ontwikkeling. Leren en ontwikkelen staat bij mij altijd centraal.

Na jaren hard werken met weinig tijd voor andere dingen besloot ik dat ik maar eens moest inburgeren in Beek. Een aantal jaren mocht ik als onafhankelijk voorzitter de voorrondes van de gemeenteraad van Ubbergen leiden. Dat gaf mij een mooi inkijkje in de lokale politiek en ik voelde me steeds meer betrokken bij wat de gemeente kan betekenen voor de mensen.

Nu ben ik als voorzitter van het bestuur van het Kulturhus in Beek actief. Dit mooie gemeenschapshuis is tot stand gebracht door de buitengewone inspanningen van PvdA-wethouder Leidy van der Aalst. Sinds vorig jaar heeft het door een ingrijpende verbouwing een gezicht naar het dorp gekregen. We hebben nu een prachtige buurtkamer en een heerlijk zonnig terras. Behalve voor de inloop en ontmoeting weten vele inwoners het Kulturhus te vinden voor allerlei andere gezamenlijke activiteiten. Wij willen dat het sociaal team in het Kulturhus een plek krijgt en zichtbaarder wordt in onze dorpskern. De lokale zorg kan en moet beter!

In 2016 heb ik met 3 Beekse maatjes het DuurzaamBeek café gestart. De klimaatverandering rukt op. Er staat veel op het spel. De overheid kan dit niet alleen. Wij – ieder in zijn eigen leef- en werkomgeving – moeten samenwerken aan duurzaamheid. De PvdA staat ervoor om samen met andere partijen deze uitdaging aan te gaan waar we maar kunnen.

De participatiesamenleving is een mooi idee. Het is echter nog niet zo simpel om voor elkaar te krijgen dat iedereen mee doet. Wij willen wegen onderzoeken en hopelijk vinden om mensen te verleiden om mee doen, of hen te helpen om mee te kunnen doen, wat er ook maar voor nodig is. Meedoen in de buurt, meedoen met (vrijwilligers)werk, meedoen met (mantel)zorg, meewerken aan duurzaamheid. Meld je bij mij. Samen is leuker en samen staan we sterk.

Mijn devies is: Samen is leuker en samen kunnen we meer!

Met groenrode groet,
Liny Toenders