Motie M35 – Begroting 2024 – Crisis- en herstelplan personeel

9 november 2023

GroenLinks/PvdA leest bij diverse onderwerpen in de begroting over een groot personeelstekort, een hoog personeelsverloop en regelmatige personeelswisselingen. Daarover maken wij ons zorgen.

De tijd waarin wij leven, is een tijd van crisissen en transities. In de Gemeente Berg en Dal hebben wij bijvoorbeeld afgesproken dat wij in 2040 klimaatneutraal willen zijn. Ook hebben wij afgesproken dat wij tot 2030 1.200 woningen willen bouwen. In de omliggende gemeenten (o.a. Kleve, Kranenburg en Nijmegen) spelen soortgelijke ontwikkelingen, waardoor het verkeer in de regio Arnhem-Nijmegen volledig dreigt vast te lopen en een volledig nieuw mobiliteitsconcept moet worden ontwikkeld.

Tegelijkertijd lezen wij in de programmabegroting zorgwekkende teksten over een groot personeelstekort, een hoog personeelsverloop en regelmatige personeelswisselingen.

Ook zouden college en raad hierdoor niet meer alles kunnen doen, wat zij eigenlijk zouden willen doen. Dossiers als de energie- en mobiliteitstransitie, het sociale domein en de woningbouw in onze gemeente kunnen echter geen uitstel dulden, omdat hierdoor de brede welvaart in het geding komt. Bijvoorbeeld: beperkte toegang tot belangrijke voorzieningen als zorg werkt door in het welzijn van mensen.

Ook is het aan de raad om in tijden van personeelstekorten keuzes te maken. Waar zetten wij nog wel op in, en waarop niet?

Volgens het college is er echter – ondanks de indringende teksten in de begroting – geen sprake van een crisis. Wel is na onze motie toegezegd dat er een bijeenkomst komt waarin de raad wordt bijgepraat en het tekort op bepaalde posten kunnen bespreken.

Motie crisis- en herstelplan personeel

De raad van de gemeente Berg en Dal, in vergadering bijeen op 9 november 2023

overwegende dat:

  • onze gemeente te maken heeft met een groot personeelstekort, een hoog personeelsverloop en regelmatige personeelswisselingen;
  • deze factoren als oorzaak kunnen worden aangewezen voor een langdurige onderbezetting, hogere werkdruk, hoger en langdurig ziekteverzuim, alsmede een relatief hoge externe inhuur;
  • onze gemeente ook moet vrezen voor een verlies aan betrokkenheid en ervaring, alsmede kennis en kunde van de lokale situatie;
  • college en raad hierdoor niet meer alles kunnen doen, wat zij eigenlijk zouden willen doen;
  • dossiers, zoals de energie- en mobiliteitstransitie, het sociale domein en de woningbouw in onze gemeente geen uitstel kunnen dulden;

verzoekt het college om in het eerste kwartaal van 2024 aan onze raad voor te leggen:

  • een “Crisis- en herstelplan personeel”, waarbij ten minste aandacht wordt besteed aan: “aantrekkelijk werk”, “goed werkgeverschap”, “werk anders inrichten”, “inzetten op innovatie” (o.a. digitalisering), “inzetten op onderbenutte deeltijders” en “anders werven”;
  • een lijst met onderwerpen die niet of niet volledig kunnen worden uitgevoerd, zodat de raad deze kan bespreken en prioriteren (kaderstellende functie);

en gaat over tot de orde van de dag.

Indiener(s):
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz
PvdA Berg en Dal: Lesley Albert en Henny van der Pol


MOTIE INGETROKKEN


Toelichting:

“Ook qua personeel blijft de situatie gespannen. We hebben op verschillende functies een tekort aan personeel en er is veel verloop. Dit beperkt ons. Daardoor kunnen we misschien niet alles doen wat we eigenlijk zouden willen. En moeten we ons soms beperken tot wat het dringendst nodig is. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer.” (Programmabegroting 2024, p. 4)

“In 2017 heeft de raad de mobiliteitsvisie vastgesteld. Deze visie biedt het beleidskader hoe we in de periode tot 2026 werken aan een bereikbare gemeente met veilige en leefbare wegen. […] Op een aantal aspecten is sprake van voortschrijdend inzicht […] deze worden meegenomen in een update van de mobiliteitsvisie. De start van deze update is vertraagd door langdurige onderbezetting en wisselingen op verkeer en is nu voorzien voor eind 2023. (Programmabegroting 2024, p. 20)

“Als gevolg van vertrek van personeel kunnen er kennis en kunde verloren gaan. Daarnaast is er bij het huidige personeel veel ervaring en kennis van de lokale situatie aanwezig, welke bij vertrek verloren gaat. Dit kan leiden tot inefficiëntie.” (p. 63)

De arbeidsmarkt is flink in beweging. We zien dat medewerkers tegenwoordig sneller van baan veranderen. De hogere mobiliteit schreven we aanvankelijk toe aan de corona-periode. Maar het lijkt aan te houden en een gegeven te worden waar we rekening mee moeten houden. De hogere mobiliteit zorgt voor veel vacatures. En dat veroorzaakt weer een hogere werkdruk bij de zittende medewerkers. Daarnaast merken we dat er nog steeds schaarste heerst in vele vakdisciplines, waardoor sommige vacatures maar moeilijk op te vullen zijn. Tot slot worden we geconfronteerd met een hoger ziekteverzuim. En vooral met langdurige uitval. Al met al betekent dit dat we veel mensen moeten inhuren om de gaten te dichten, zodat de dienstverlening kan doorgaan. Daarbij merken we dat de tarieven voor inhuur flink aan het stijgen zijn. (Programmabegroting 2024, pp. 89-90)

“Op de begrotingsposten voor Sociaal Domein is in 2022 een positief resultaat geboekt van € 1,5 miljoen op een budget van € 19 miljoen. Door personeelstekorten en wachtlijsten, worden indicaties niet altijd verzilverd.” (Programmabegroting 2024, p. 143)

Vraag GroenLinks Berg en Dal: “We hebben op verschillende functies een tekort aan personeel en er is veel verloop. Dit beperkt ons. Daardoor kunnen we misschien niet alles doen wat we eigenlijk zouden willen. En moeten we ons soms beperken tot wat het dringendst nodig is. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer.” (p. 4) Kunt u ons een overzicht verstrekken van zaken die u graag zou willen, maar niet kunt doen? Beschikt u verder over een overzicht van zaken die het dringendst nodig zijn?

Antwoord college: Er is geen overzicht gemaakt waarin al deze zaken staan. In de portefeuillehoudersoverleggen worden deze keuzes voorgelegd als ze aan de orde zijn en wordt prioriteit bepaald.” (Technische vragen bij Programmabegroting 2024, nummer 42)