6. Energietransitie
Verkiezingsprogramma

6. Energietransitie

In 2050 moet Nederland een volledig duurzame energievoorziening hebben en volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. In onze gemeente worstelen we – net zoals in vele andere gemeenten – met deze gedeelde opgave om in stappen fossielvrij in onze energie te gaan voorzien. Er waren Duurzaamheid Café bijeenkomsten in Beek, Millingen en Groesbeek. De gemeenteraad heeft er tijdens meerdere Carrousel- en Raadsvergaderingen over gesproken en er uiteindelijk een klap op gegeven. Met als enige resultaat: het besluit over zoekgebieden voor zonneparken en de procedure om tot uitvoering van het aanleggen te komen.

6.1. Energie-armoede

Energietransitie kan leiden tot sociale ongelijkheid en zogenaamde energie-armoede.

PvdA-Berg en Dal, lokaal sociaal! vindt dat dat niet mag: energie-armoede in een gemeente als Berg en Dal. Maar we weten dat het wel bestaat. De armoede in onze gemeente moeten we op alle fronten structureel aanpakken.

Enerzijds zijn er huurders van slecht geïsoleerde woningen die daar niets aan kunnen doen omdat de verhuurder over de verduurzaming gaat. Anderzijds zijn er eigenaren van energieslurpende huizen die simpelweg geen geld hebben om in het zuiniger maken van hun huis te investeren.

De gemeente is recent gestart met een energiecoach. Is dit initiatief voldoende om te voorkomen dat de groep eigenwoningbezitters op den duur in de kou komt te staan, letterlijk en figuurlijk? Wij vinden dat deze groep vooruitgeholpen moet worden via een nog te vormen duurzaamheidsfonds.

Door de verkoop van huurwoningen zijn in een aantal wijken gemengde blokken van koop en huur ontstaan. Het is wenselijk dat deze blokken in één keer worden aangepakt. De gemeente moet erop toezien dat woningcorporaties in een goed tempo werk maken van het verduurzamen van de sociale woningvoorraad.

6.2. Opheffen moratorium op windenergie

Een windmolen van 3 MW levert evenveel energie als 28.000 zonnepanelen van 250W.
We staan open voor enkele molens mits de omgeving er geen last van heeft. Dit lijkt ons beter dan grootschalige zonnepanelenparken.

PvdA-Berg en Dal, lokaal sociaal! wil dat het moratorium op windenergie wordt opgeheven om zo de druk op zonnevelden weg te nemen. Wij willen dat samen met buurgemeenten (liefst ook met Kranenburg) wordt gekeken naar eventuele plaatsen waar windmolens, met draagvlak, zouden kunnen worden geplaatst. Kleine windmolens kunnen ook een optie zijn.

Laat inwoners meepraten én meeprofiteren!

6.3. Burgerparticipatie

PvdA-Berg en Dal, lokaal sociaal! wil dat de zeer ambitieuze plannen voor zonneparken van alle kanten en in samenhang worden bekeken door het burgerparticipatieproces uit te voeren.

Vragen die gesteld dienen te worden:

  • Is het financieel haalbaar?
  • Kan het plan onder de geschetste voorwaarden uitgevoerd worden?
  • Wil de omgeving dat, hoe groot is het draagvlak of de onrust nu eigenlijk?
  • Kan de bevolking ook financieel participeren en zo ja hoe?
  • Is een ecologische verbinding met het landschapspark van de Ooijpolder en de andere pilots te realiseren?
  • Is er ook een toeristisch project (boerenwandelpaden bijv.) van te maken?
  • Kan dat, gezien de veiligheid?
  • Kunnen de WMG en de Ploegdriever in het project meedoen?

Deze zaken moeten nog aan de orde komen en worden uitgezocht alvorens iets kan worden besloten!

Deel dit