Motie geen budgetplafond in de jeugdhulp

Door Lesley Albers op 7 november 2024

Motie geen budgetplafond in de jeugdhulp

De raad van de gemeente Berg en Dal, in vergadering bijeen,

constateert dat:

  • gemeenten de verantwoordelijkheid hebben om adequate zorg te bieden aan kinderen en jongeren die dat nodig hebben;
  • de kosten op het gebied van de jeugdhulp blijven stijgen;
  • in de begroting 2025 staat geschreven dat:
    • de ramingen 2025 voor jeugdhulp heel strak zijn vastgesteld;
    • hierin een risico zit, als we kijken naar de realisatie van 2024;
    • we de komende tijd willen gebruiken om goed voorliggend aanbod te realiseren en als dat er is, we budgetplafonds kunnen instellen.
  • budgetplafonds in de jeugdhulp directe impact hebben op de beschikbaarheid van zorg voor jongeren en hun gezinnen;
  • budgetplafonds kunnen leiden tot onduidelijkheid en zorgen bij zowel zorgverleners als ouders en de jongeren zelf;
  • een gemeente zoals Apeldoorn is gestopt per 2024 met budgetplafonds voor de jeugdhulp i.v.m. forse administratiedruk bij aanbieders en de soms vertraagde inzet van jeugdhulp;
  • landelijk onderzoek aantoont dat budgetplafonds geen financiële besparingen opleveren wanneer ze worden gecombineerd met het principe dat elke jongere die zorg nodig heeft, deze ook zou moeten ontvangen.

is van mening dat:

  • wij een gemeente willen zijn waar elke jongere die zorg nodig heeft, deze ook ontvangt;
  • een budgetplafond ertoe kan leiden dat niet iedereen de hulp krijgt die nodig is, vooral als er meer vraag is naar hulp dan het budget toestaat;
  • het stellen van een budgetplafond in strijd is met de doelstellingen van de Jeugdwet, die beoogt dat elk kind de zorg krijgt die het nodig heeft;
  • de gemeente onder druk kan komen te staan om goedkopere, minder effectieve opties te kiezen, wat de kwaliteit van de ondersteuning negatief kan beïnvloeden;
  • bij een tekort aan budget de toegang tot jeugdhulp vertraging kan oplopen, wat schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling en het welzijn van jongeren, met voor de gemeente uiteindelijk ook extra kosten tot gevolg;
  • het waarborgen van de zorg altijd voorop moet staan, ongeacht de financiële situatie.

roept op om:

  • geen budgetplafond in te voeren voor de jeugdhulp in onze gemeente.
  • ons in de herijking van het koersdocument sociaal domein te richten op een duidelijke visie en aanpak op in ieder geval de volgende punten:
    • het leggen van een stevige pedagogische basis;
    • preventie;
    • een goede eerstelijnshulp;
    • gebruikmaken van bewezen effectieve interventies.
  • in 2025 actief in gesprek te blijven met zorgverleners en betrokken partijen en regio gemeenten om een structurele oplossing te vinden voor de financiering van jeugdhulp, zonder dat dit ten koste gaat van de zorgkwaliteit.

en gaat over tot de orde van de dag.

Indiener(s):
PvdA Berg en Dal: Lesley Albert en Henny van der Pol
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz


De motie werd door het college ontraden en er was ook geen draagvlak voor in de raad. Daarom is de motie ingetrokken.


Toelichting:

Wat voor een gemeente wil je zijn?

De jeugdhulp staat (landelijk) onder druk. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om adequate zorg te bieden aan kinderen en jongeren die dat nodig hebben. Het invoeren van een budgetplafond in de jeugdzorg kan leiden tot een gebrek aan noodzakelijke zorg, met vérstrekkende gevolgen voor de ontwikkeling en het welzijn van deze kwetsbare groep. En niet te vergeten: later mogelijk juist hogere kosten door toename van de ernst van de problematiek.

Dikwijls komen wethouders met andere portefeuilles de gemeenteraad informeren dat een budget onverhoopt wordt overschreden. Bijvoorbeeld bij een project in de openbare ruimte. We zorgen dan toch dat die straat er goed bij komt te liggen. We slaan daarbij geen huizen over, we verhelpen alle hobbels en vullen alle mogelijke gaten in het wegdek op. Geen inwoner die zijn huis niet zal kunnen bereiken via de weg. En daarbij geldt ook: als je het niet nu aanpakt, worden de problemen alleen maar erger. Parallel hieraan kunnen we de hulp voor de gezondheid van jongeren toch niet weigeren?

Veranderingen teweegbrengen binnen een domein met een kwetsbare doelgroep is een enorme uitdaging. Zeker ook enerzijds met de landelijk beschikbare middelen die steeds minder worden en anderzijds de hulpaanvragen die toenemen. Dat begrijpen we en we hebben alle respect voor hoe onze organisatie hiermee omgaat en de inzet die wordt getoond.
Wij denken echter dat verandering niet wordt bereikt door iets gewoonweg niet beschikbaar te stellen of te beperken. Dat is een eenzijdige opdrachtgever-opdrachtnemer benadering die in dit geval aan onze inwoners, onze jongeren, veel schade kan toebrengen. Het moet altijd gaan over: wat is de beste hulp voor de problemen die we zien bij onze jongeren?

Daarom willen wij – vóórdat de organisatie hiermee verder gaat bij de herijking in 2025- aangeven dat wij geen (harde) budgetplafonds willen instellen. Kwaliteit en noodzaak van de passende zorg moet altijd voorop staan, niet het budget. We benoemen onder punt 2 van onze oproep aan het college vier punten op basis van de aanbevelingen van het NJI om een echte verandering te weeg te brengen, waaronder het volgen van de bewezen effectieve interventiemethoden.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers