Druk bezochte avond over sociale cohesie in het Kulturhus

Door Monique Maarsseveen op 13 november 2024

Druk bezochte avond over sociale cohesie in het Kulturhus

door Laure d’Hondt

Hoe kunnen de inwoners van Berg en Dal de gemeenschap versterken? En wat kunnen politieke partijen daaraan bijdragen? Die vragen stonden centraal in de bijeenkomst die op initiatief van GroenLinks en PvdA Berg en Dal maandag 11 november in het Kulturhus werd georganiseerd. Ook vertegenwoordigers van D66 en LOKAAL! waren aanwezig.
De problemen rond vergrijzing, (jeugd)zorg en wonen worden steeds meer gevoeld en de politiek lijkt onvoldoende in staat om voor oplossingen te zorgen. Waaraan ligt dat, verwachten we teveel van de politiek en moeten we op een andere manier naar oplossingen zoeken? Dat het probleem leeft in de gemeente Berg en Dal bleek uit de grote opkomst.

Actief burgerschap
Jos van de Lans, nam een overvolle grote zaal van het Kulturhus in Beek mee in zijn pleidooi voor actief burgerschap. Van der Lans is cultuur-psycholoog en schrijft veel over burgerparticipatie en de verhouding tussen burgers, ambtenaren en bestuurders en is voormalig Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Hij stelt dat de wereld veel te ingewikkeld is geworden om van bovenaf te organiseren. De overheid moet aan burgers de ruimte geven zelf met initiatieven te komen en die ook ondersteunen.

Voorbeelden woningbouw
Volgens Van der Lans is het probleem niet dat burgers geen verantwoordelijkheid willen nemen. Zo telt Nederland bijvoorbeeld 830.000 mantelzorgers. Het probleem is veel meer dat initiatieven van burgers vastlopen in de bureaucratie van zorginstellingen, woningcorporaties en ambtenarij. Vanuit de zaal werd de ontwikkeling van de Pannenhof in Groesbeek genoemd als voorbeeld van de stroperige verhouding tussen actieve burgers en ambtenarij in onze gemeente. De herinrichting van de Kleverbergh bij Erlecom kon juist relatief snel passeren, mede doordat betrokken bewoners de wegen binnen de gemeente goed weten te vinden. En de zorgzame buurt die op Dekkerswald is gepland, kan een goed voorbeeld worden waar bewoners meer zorg voor elkaar gaan dragen.

Zet burgers in
Volgens Van der Lans is het vaak geen kwade opzet van de ambtenaren, maar soms een gevolg van onderbezetting, soms een kwestie van ontbrekende deskundigheid. Maar soms vindt de ambtenarij de burger ook als lastig, omdat de burger zich niet houdt aan de agenda van het gemeentebestuur. Van der Lans: ‘Als het gemeenteapparaat het niet aan kan, vertrouw dan de burger, maak gebruik van de deskundigheid van de burger als de deskundigheid niet in het apparaat zelf aanwezig is.’

Partners
Maar let als burgerinitiatief ook op de problemen van de gemeente. Als bijvoorbeeld burgers zelf het initiatief nemen om een collectieve woonvoorziening te ontwikkelen, neem dan in het plan ook sociale woningbouw op. Zo sta je niet tegenover de gemeente, maar word je partner.

Kortom: we kunnen oplossingen vinden met burgers die niet voor alles de oplossing van de gemeente verwachten, zelf verantwoordelijkheid nemen en een gemeente die zijn burgers daarbij vertrouwt, gebruik maakt van de deskundigheid van zijn burgers en ze ondersteunt bij hun initiatieven. Het was een positieve avond, waar ook de aanwezige politici niet zaten om elkaar vliegen af te vangen, maar waar het vooral ging om de inhoud. En om hoe in de gemeente nog meer voorbeelden kunnen komen waarmee we samen de gemeenschap versterken.

Monique Maarsseveen

Monique Maarsseveen

Mijn naam is Monique Maarsseveen (1960), geboren in Zuid-Limburg maar ik woon al 25 jaar samen met mijn man René in Groesbeek. Onze kinderen hebben het huis reeds verlaten. Van huis uit heb ik een kritische links georiënteerde blik meegekregen. De laatste 20 jaar ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs. Daarvoor heb ik diverse

Meer over Monique Maarsseveen