Leven in stad en op platteland

17 november 2023

Wat vreemd toch dat er enkele nieuwe politieke partijen zijn die het onderscheid tussen stad en platteland bewust afschilderen alsof de mensen, die bijvoorbeeld hier in het oosten wonen, op allerlei terreinen worden achtergesteld bij de mensen die in het westelijke, stedelijke gebied van ons land wonen.

Of zouden ze daarmee proberen handig in te spelen op het nog steeds ook bij veel plattelanders levende negatieve sentiment dat zij worden achtergesteld bij al die mensen met die ‘stadse fratsen’?

Zelf ben ik geboren en getogen op het platteland en woon ik met mijn vrouw in Leuth, een dorp in de gemeente Berg en Dal. Onze zoon woont al vele jaren in Amsterdam, dus u begrijpt dat wij regelmatig, zo een keer per maand, naar de grote stad reizen.

Wij doen dat altijd met veel plezier, niet alleen om onze zoon dan weer te zien, maar ook omdat het heerlijk is ons anoniem onder te dompelen in de grootstedelijke sfeer, een museum, theater of leuke winkel te bezoeken en ergens in een mooi café of op een gezellig terras wat te drinken.

Zoals wij met veel plezier per trein naar de grote stad reizen, is het ook fijn om weer terug te komen in onze mooie gemeente met zijn prachtige, afwisselende en rustgevende landschap. Zowel de stad als het platteland hebben voor ons hun eigen betekenis en van beide genieten wij met volle teugen.

Jo Coerwinkel
(oud-raadslid GroenLinks/PvdA)