Overlast Centrum Groesbeek en buurtgroep Whatsapps, nu met antwoorden

Door Lesley Albers op 6 oktober 2020

Ons raadslid Lesley heeft de volgende kwestie op 8 september j.l. aan de orde gesteld bij het college.
Hieronder zijn de antwoorden van 6 oktober j.l. verwerkt.

Schriftelijke politieke vragen over “Overlast Centrum Groesbeek en buurtgroep Whatsapps”

Inleiding
Ons kwam ter ore dat een buurt Whatsappgroep rondom het centrum van Groesbeek roodgloeiend staat van de berichten omdat men rondom het dorp veel overlast ervaart. Dat wordt met name gemeld t.a.v. het parkeerdek/kelder van de parkeergarage Spoorlaan (bekend probleem, eerder ook raadsvragen et cetera gesteld), het stationnetje van de Draisine, maar ook in het park van Mariëndaal en de straat van de voormalige Lidl en Montessori college (Nijverheidsweg).
Inmiddels is ook een online petitie opgesteld door inwoners die rondgaat. Vanuit de bewoners wordt gesteld (in de opgestelde petitie) dat te weinig door de gemeente wordt gedaan met de klachten die worden gemeld en inwoners voelen dat het (zij) niet serieus wordt (worden) genomen. Er wordt geschreven over o.a. lachgas, drugs, urineren, harde muziek draaien, rotzooi achterlaten, vernielingen, racen, onveiligheid, et cetera.

Vraag 1.a: Herkent u deze actuele signalen en de gevoelens/ervaringen van omwonenden? Wat wordt er vanuit de gemeente, jongerenwerk en/of wijkagenten et cetera mee gedaan?

Antwoord: Deze signalen en gevoelens van omwonenden herkennen wij en worden als input benut. Er is een goede samenwerking tussen gemeente, politie, BOA’s en het jongerenwerk opgebouwd. Eén keer in de 6 weken zijn o.a. voornoemde locaties een terugkerend agendapunt in het bestuurlijk overleg jeugd en bespreken we de ontvangen meldingen en ieders inzet.
Uiteraard worden de bekende (overlast)locaties regelmatig meegenomen in de surveillances van politie en BOA’s, maar handhavend optreden vereist vaak een heterdaadsituatie en dat is lastig. Inmiddels hebben we bestuurlijk gekozen voor extra maatregelen om de aanhoudende overlast in de parkeergarage Spoorlaan en parkeerdek Zoma tegen te gaan en de handhaving eenvoudiger te maken. Zie volgende vraag.
Naast handhaven kijken we ook verder om meer tot de kern van het probleem te komen.
Hoe is bijvoorbeeld de thuissituatie van sommige overlastgevende jongeren? Vervolgens zetten we in op het ondersteunen van deze gezinnen via de sociale teams. Het jongerenwerk kijkt meer naar behoeften en talenten van jongeren en hoe die positief in te zetten.

Vraag 1.b: Zijn er fysiek toch nog maatregelen/wijzigingen toe te passen die dergelijke overlast op die plekken kan verminderen? Bijvoorbeeld de plekken minder aantrekkelijk maken om rond te hangen? Waarom vindt u dat hier wel / niet gepast?

Antwoord: We gaan voor de parkeergarage en het parkeerdek verbodsborden (art. 461 WvSr) plaatsen met aanvullende tekst op onderbord: Bevoegd zijn bezoekers van winkels/centrumgebied. Betreden/parkeren tussen 22.00 en 06.00 uur is altijd verboden.
Hierover zullen we als gemeente en politie actief communiceren en vervolgens gaan we hierop ook handhaven. We vinden dit nu gepast, omdat een deel van de (oudere) jongeren die hier regelmatig samenkomen te vaak heeft laten zien dat ze lak hebben aan de gedragsregels die eerder samen met jongeren uit Groesbeek zijn opgesteld.

Vraag 1.c: Staat u nog steeds achter de beslissing om de hangplek in de parkeergarage/kelder van de Spoorlaan te gedogen?

Antwoord: We staan nog steeds achter de beslissing van destijds om de ontmoetingsplek in de parkeerkelder te gedogen. Dit wel met de toevoeging dat we hierbij verwachten dat de jongeren zich aan de afgesproken gedragsregels houden. De afgelopen tijd was dit te vaak niet het geval.
Dit heeft ons doen besluiten om hier voorlopig andere maatregelen te treffen.

Vraag 1.d: Is een andere oplossing te vinden in de omgeving voor de jeugd die wel gewoon gezellig wil chillen zonder gedoe/overlast?

Antwoord: Deze jongeren zijn net als alle andere inwoners van de gemeente welkom in de openbare ruimte. Zolang je je gedraagt kun en mag je op elk bankje zitten en elkaar ontmoeten.
Ook is het jongerencentrum Maddogs door het jongerenwerk van Forte Welzijn enkele dagdelen in de week geopend. Dit is een plek om elkaar te ontmoeten, leuke dingen met elkaar te doen, je talenten te ontdekken of bijvoorbeeld je verhaal kwijt te kunnen als jongere.
Idealiter is de Maddogs nog vaker open.

Inleiding2
De buurtgroep Whatsapp’s worden veel gebruikt. Vanuit de gemeente is ook gestimuleerd dat mensen deze buurtapps gebruiken en wordt dit ondersteund. Immers, zo staat op onze ge-meentelijke website bij een bericht over “Beheerders gezocht”: “Politie en toezichthouders kunnen namelijk niet overal tegelijk zijn”.

Maar ,
Vraag 2.a: Wat is voor de gemeente het doel van deze appgroepen? Wordt ook gevolg gegeven aan zaken die uit deze buurtapp’s naar voren komen? Wordt er vanuit de gemeente bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd contact gelegd met beheerders van deze app om te peilen wat er leeft bijvoorbeeld?
Kortom, gebruiken wij deze groepen ook als input en hebben wij enig zicht op wat leeft in die wijken, zodat we als gemeente/wijkagenten/… ook tijdig erop in kunnen spelen?

Antwoord: Wij hebben als gemeente ingezet op een goede dekking van whatsapp buurtpreventiegroepen in alle woonkernen van onze gemeente. Daarbij is aansluiting gezocht bij de werkwijze en spelregels van www.wabp.nl, om zo de beheerders (wijkbewoners) te ondersteunen.
De appgroepen werken volgens de SAAR-methode, waarvan onderdeel is het snel alarmeren van politie in voorkomende situaties. De concrete uitvoering is verder aan de wijkbewoners zelf. Wel organiseren we in aanwezigheid van burgemeester en politie een jaarlijkse bijeenkomst voor de beheerders waarbij een thema wordt besproken en praktijk- ervaringen worden uitgewisseld.

Vraag 2.b: Hebben we nog steeds een (bijna) gemeentebrede spreiding van (actieve) buurtsapp’s?
Eerder gaf de gemeente aan dat dit leidt tot minder inbraken/vernieling. Ziet u hiervan nog steeds effect?

Antwoord: Ja, deze gemeentebrede spreiding van buurtappgroepen in alle woonkernen bestaat nog. Het aantonen van causaal verband tussen (dalende) criminaliteitscijfers en de aanwezigheid van actieve whatsapp buurtpreventie is natuurlijk altijd lastig omdat meerdere factoren daar een rol bij spelen, maar oplettende inwoners die elkaar kunnen waarschuwen in bepaalde situaties en actuele signalen kunnen doormelden aan politie vinden wij hoe dan ook een nuttig instrument om de veiligheid in de eigen woonomgeving te bevorderen. Politie heeft al meerdere keren kunnen optreden als gevolg van dergelijke (heterdaad)meldingen.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers