Poppenkast!

Door Thieu Hoeken op 19 november 2020

In de Berg en Dalse begrotingsvergadering op donderdag 5 november sloeg de stemming tijdens het stemmen over een unanieme motie van de oppositie ineens radicaal om. Het was de laatste van in totaal 27 amendementen/moties. Van de collegepartijen was helemaal niets binnengekomen!
Genoeg is genoeg dachten alle oppositiepartijen blijkbaar toen ze zich realiseerden dat hun keurige samenwerking met het college (de PvdA na heel veel tegenzin overigens) om het grote begrotingstekort en dus de grote bezuinigingen aan te pakken geresulteerd had in het afwijzen van bijna al hun afzonderlijke en gezamenlijke moties. Uren vergaderen om die na het eigen werk voor elkaar te krijgen werden eensgezind bij het grofvuil gezet.
Daar sta je dan met je goed gedrag.

Een ‘poppenkast’ was het geweest

Een ‘poppenkast’ was het geweest, ‘Amerikaanse toestanden – Rood versus Blauw’- ‘respectloos’ en ‘een klap in het gezicht van de toch al zieltogende politiek’. De frustratie spoot van de schermen af. En dit na een week waarin de collegepartijen rollebollend op BD1 en in de krant over straat waren gegaan. Daarbij waren de moeizaam in de achterkamertjes van de polder opgebouwde relaties – GJS, Voor Berg en Dal en Polderbreed- om tot fusies te komen veranderd in ‘scheldpartijen’. Na misschien wel meerdere lijmpogingen afgelopen week was de met geweld tot stand gekomen eensgezindheid van de collegepartijen – dit verstandshuwelijk- tegenover de oppositie eigenlijk niet verrassend, maar wel zeer beschamend ontransparant, oncollegiaal en schadelijk voor de politiek.

Collegepartijen werd met name verweten helemaal geen argumenten te delen, geen inhoudelijke dialoog aan te gaan, en geen enkele verantwoording af te leggen voor hun keuzes, voor hun stemgedrag. Slechts de financiële opbrengst en de meerderheid van stemmen gold. Buit ongeschonden binnen. Operatie begroting geslaagd. Op deze manier kan dat volgend jaar ook schriftelijk worden afgedaan concludeerde de oppositie terecht.

‘Kroonjuwelen’ van de verschillende partijen

Verkiezingsprogramma’s, ‘kroonjuwelen’ van de verschillende partijen (CDA: een lage OZB, de verdampende reserves, lage lasten voor de burger en Groen Links: verkeer, bescherming sociaal domein, windmolens, milieu) werden zonder enige verantwoording dan wel verdediging over boord gekieperd, gênant . Eigenlijk was dat door Groen Links al bij het coalitieakkoord gedaan, maar met er nog een schepje bovenop was het wel nu heel erg doorzichtig. Een regelrechte bevestiging van het frame van onwaarachtigheid dat toch al rond politiek hangt.

Het Groen Links herdenkingsbos, niet voor de Corona slachtoffers( !!!!?????), maar voor mooie idealen (Sprookjesbos?) kan gerust worden opgericht! We zullen er graag een boompje per ingeleverd kroonjuweel namens hen planten!

Veel vertrouwen hebben onze politici bij de burgers al niet, veel aanwas valt er niet te ontdekken bij onze 11 politieke partijen, niet veel mensen zullen de vergaderingen van de raad volgen, veel ambitieuze plannen hebben we niet voorbij zien komen de afgelopen jaren, geen enthousiaste collegepartijen die in de hele gemeente de boer op gaan om hun idealen aan de man of vrouw te brengen. Kijk er hun websites maar eens op na!

Niets dan passen op de winkel in eigen dorp

Nee, niets dan passen op de winkel in eigen dorp, het daar ad hoc verdedigen van gevestigde belangen, het angstig veiligstellen van het huidige of mogelijk toekomstige pluche en geen enkel vertrouwen in de burger voor wie ze het toch altijd zeggen te doen. Berichten bereiken ons overigens maar al te vaak dat deze houding niet alleen geldt ten opzichte van de raad. Deze politieke werkelijkheid zal de komende jaren, met al die fusiebesprekingen op geografische gronden in de achterkamertjes, niet veranderen. Dat werd de afgelopen weken wel duidelijk. Het wordt tijd voor verkiezingen om aan deze dreigende farce een einde te kunnen maken.
Tijd voor verandering, tijd voor een eerlijker toekomst voor Berg en Dal. Wij zijn er klaar voor.

Tijd voor PvdA Berg en Dal.

Thieu  Hoeken

Thieu Hoeken

Mijn naam is Thieu Hoeken (1950) en ik woon sinds de jaren tachtig met mijn vrouw Ine in Ooij. Ik was leraar Engels op een middelbare school in Venray. “De buurtvereniging heeft mij in de lokale politiek gebracht. Je kunt je eigen wereld mede maken, als je actief betrokken bent. Als je je organiseert. En

Meer over Thieu Hoeken