24 oktober 2015

PvdA vol verrassing en energie in Millingen, verslag 17 oktober 2015

Verslag van 17 oktober 2015-  PvdA vol verrassing en energie in Millingen

Jubilarissen Annie Pastoors en Mieke Joosten overdonderd en PvdA Ombudsteam Berg en Dal gelanceerd door Hans Spekman.

Om half drie zaterdag 17 oktober was het verenigingsbouw van fanfare Ons Genoegen in Millingen vol met genodigden voor het PvdA jubileumfestijn van Annie Pastoors en Mieke Joosten. Iedereen wist ervan, behalve de jubilarissen zelf. Totaal niets vermoedend kwamen Annie en Mieke om kwart voor drie bij Ons Genoegen. Annie dacht vanwege een werkbezoek van de PvdA te komen. (“Het is wel erg druk hier”). Mieke dacht voor een verjaardag te komen, die verzet was naar de middag. Overdonderd hoorden zij de voorzitter van de PvdA-afdeling Berg en Dal, Jans Bekhuis, aan toen deze hen in het bijzonder welkom heette en onthulde dat de bijeenkomst voor hen twee was bedoeld, vanwege hun jubileum. Annie Pastoors 40 jaar lid van de PvdA en Mieke Joosten 25 jaar PvdA lid en daarvoor vele jaren van de SPD.jans

Door Henk Baron

Door Henk Baron

Nog steeds met grote ogen vol ongeloof hoorden zij de woorden aan van Jans Bekhuis en Hans Spekman, landelijk voorzitter van de PvdA. Hun levenslange betrokkenheid en activiteiten voor andere mensen, voor een meer fatsoenlijke wereld en fatsoenlijke omgang tussen mensen, hun zorg voor kwetsbare groepen en hun zorg om eerlijkheid en rechtvaardigheid werden geprezen. “Juist de stille, maar duidelijk aanwezige en aanhoudende kracht van PvdA-vrouwen zoals Annie en Mieke, en niet die van de hotemetoten, zijn de basis van de sociaal democratische beweging en voor een betere wereld”, aldus Hans Spekman,

hanssp2Mieke Joosten (87) moest in haar jonge jaren als meisje uit een groot Duits gezin geld in het laadje brengen, als ‘dienster’. Voor meisjes zat het er toen niet in om je talenten te ontdekken en te gaan studeren. De oude klassenmaatschappij heeft zij aan den lijve ervaren. Door haar verhuizing naar Nederland weet zij ook wat het is om op te groeien in een andere cultuur en taalgebied.

Geen wonder dat Mieke Joosten actief is geweest in de vrouwenbeweging en in het vluchtelingenwerk. Tot op de dag van vandaag wil zij de wereld begrijpen en mooier maken.

fotopvda3Annie Pastoors (80) weet zich haar hele leven lang geroepen en moreel verplicht actief te zijn voor de Millingse gemeenschap en de PvdA. Dit is voor haar meer dan vanzelfsprekend. Zij is geen ego, maar zoekt juist verbinding met mensen. Zij wil niet in het middelpunt, maar de problemen van andere mensen hebben de aandacht nodig. ‘Annie is een sociaal-democratisch icoon’ van onze gemeenschap, volgens een PvdA lid van het eerste uur. “Zij is voor de PvdA een rots in de branding, vroeger en nu, crisis of geen crisis”, aldus de afdelingsvoorzitter. Jarenlang is Annie Pastoors lid geweest van de gemeenteraad voor de PvdA en van raadscommissies. Annie was actief als vrijwilliger voor het vluchtelingenwerk, toewijzingscommissie woningbouw, de parochie, het Gasthuis, de bejaardenbond, het voormalige PvdA Ombudsteam, de carnavalsvereniging en benoemd tot ‘grootste deurdouwer van Millingen’ (een eretitel voor haar gemeenschapswerk). Nog steeds is zij actief betrokken bij fanfare Ons Genoegen, bij de PvdA en bij het Repaircafe (herstelwerk van kleding). Iedereen kent Annie Pastoors. Iedereen waardeert Annie Pastoors. Zij is een stille kracht en inspiratiebron voor velen in en buiten de PvdA.

hanssp1Bijzonder is dat drie generatie vrouwen in de lijn Pastoors- van Rens lid zijn van de PvdA: grootmoeder Annie, dochter Elke (voormalig fractievoorzitter en fractielid in gemeenteraad Millingen) en sinds kort kleindochter Eefje (16).

fotopvda1De tweede feestelijke verrassing was de lancering van het PvdA Ombudsteam Berg en Dal door Hans Spekman, de landelijke voorzitter van de PvdA. Het PvdA Ombudsteam is bedoeld als vraagbaak en ondersteuning voor mensen die vastlopen in een wirwar van regels, problemen hebben met instanties, zich niet gehoord voelen door de overheid enzovoort. Het is voor alle burgers in de gemeente Berg en Dal en is gratis. Het ombudswerk is voor de PvdA belangrijk omdat het de machteloosheid van mensen willen helpen doorbreken.

Een extra verrassing die middag was het optreden van fanfare Ons Genoegen.

Voor meer foto’s zie onze Facebook of de website van Henk Baron.

fotopvda5fotopvda4Fanfarekorps Ons Genoegen