Samenwerking PvdA-GroenLinks, ook in Berg en Dal?

23 februari 2021

Twee prominente linkse politici uit Berg en Dal doen een oproep om te komen tot een links blok, nu zes lokale politieke partijen gaan fuseren tot twee fracties: een met roots in de polder en een die in Groesbeek geworteld is.

Lees hier het artikel in de Gelderlander.


(ingezonden brief)

Samenwerking PvdA-GroenLinks, ook in Berg en Dal?

De politiek in Berg en Dal staat op dit moment, een jaar voor de lokale verkiezingen, misschien wel voor de belangrijkste ontwikkeling sinds de fusie van Millingen, Ubbergen en Groesbeek. Het bestaande versplinterde politieke landschap van 11 partijen, straks verdeeld over 25 (!) zetels, wordt in ieder geval overzichtelijker door de fusie van de GJS, Polderbreed en Voor Berg en Dal (zie de publicatie in de Rozet van 4 weken geleden). En ook de Groesbeekse partijen GVP, VOLG en Sociaal Groesbeek hebben nu overeenstemming bereikt om samen te gaan (De Gelderlander 18 febr). Twee fusies langs geografische lijnen. Andere argumenten dan de geografische zijn er echter voor deze fusies nog niet gehoord, al wordt nu wel erkend dat er altijd al veel overeenkomsten waren in de afzonderlijke partijprogramma’s.

Van 11 partijen gaan we dus naar 7. Twee lokale en 5 landelijke. Een mooie verbetering, getalsmatig. Maar of de verscherping van de tegenstelling tussen ‘de polder’ en Groesbeek ook tot een beter bestuur gaat leiden moeten we maar afwachten, erg hoopvol stemt het ons niet. Veel gekissebis en wrevel is er nu al over een vermeende achterstelling van de polder ten opzichte van het Groesbeekse en wij zijn bang dat het straks alleen maar erger wordt. Veel te weinig gaat het over het natuur- en energiebeleid, de achterblijvende woningbouw, de integrale verbetering van de zorg, het toerisme en de economie in onze gemeente.

Wij zijn van mening dat er nu in Berg en Dal vooral behoefte is aan een brede progressieve beweging en daarom hebben wij het afgelopen jaar initiatieven genomen om te komen tot een verdere samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks in Berg en Dal. (In de voormalige gemeente Ubbergen hebben de PvdA en GroenLinks decennialang uitstekend samengewerkt in wat toen de grootste fractie was.) Helaas heeft GroenLinks deze pogingen nu afgewezen en dat heeft ons erg teleurgesteld, omdat meer samenwerking op links niet alleen hard nodig is, maar nu ook mogelijk lijkt. Immers, op landelijk niveau is er tussen de PvdA en GroenLinks al vergaande samenwerking en zijn er afspraken gemaakt om alleen samen in een volgende coalitie te stappen. Gesteund weten wij ons ook door de constatering dat er landelijk tussen de programma’s van onze partijen en bij het stemgedrag in de Kamer nauwelijks nog verschillen te ontdekken zijn. Op lokaal niveau ligt de samenwerking volgens ons programmatisch zelfs nog veel eenvoudiger.
En dan hebben we het nog niet eens over de vele praktische voordelen die een hechte samenwerking natuurlijk ook heeft: meer mensen die actief willen worden als raadslid of anderszins, financieel en inhoudelijk.

Cultuurverschillen bestaan er tussen onze partijen natuurlijk ook, maar die moeten te overwinnen zijn; er is immers meer wat ons bindt dan wat ons scheidt. Bovendien is er sprake van een al jarenlang lopende ontwikkeling op vele terreinen die maakt dat onze gemeente verbonden is met vele andere gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Simpelweg omdat de maatschappij zo ingewikkeld geworden is dat zij de organisatie ervan niet meer alleen aan kan. Een naar binnen gekeerde, strikt plaatselijke kijk op visie en ontwikkeling leidt tot kokervisies en uiteindelijk tot de gierende tekorten waar we nu al mee te maken hebben.

Tot slot, wij denken dat er in Berg en Dal nog steeds veel mensen zijn die het bestaan van een grote progressieve beweging toejuichen; een beweging die de juiste keuzes maakt voor een duurzame, groene en sociale gemeente voor álle inwoners, of die nu in Groesbeek of in Millingen wonen, op de Stekkenberg of in Erlecom.
Wij hopen van harte dat zij er in maart 2022 bij de volgende raadsverkiezingen ook hun stem aan kunnen geven.

Thieu Hoeken, oud-raadslid PvdA
Jo Coerwinkel, oud-raadslid GroenLinks