Ons raadslid Henny heeft de volgende kwestie op 26 september j.l. aan de orde gesteld bij het college. Hieronder zijn de antwoorden van 28 september j.l. verwerkt.
Technische vragen over ‘Leveringszekerheid elektriciteitsnet’.
Geacht college,
Afgelopen vrijdag namiddag tot vroeg in de avond was er alweer een stroomstoring in de polder. Bij de behandeling van de informatienota over de woonagenda bleek dat de stand van het elektriciteitsnet woningbouwplannen in de polder in gevaar brengt.
Volgens de website van Liander waren er in Ooij, Leuth, Kekerdom, Erlecom etc. storingen op de volgende data:
- 4/2 21
- 6/2 21
- 24/11 21
- 30/11 21
- 24/1 22
- 22/7 22
- 23/7 22
Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen voor u:
Vragen:
- Vraag: Is de infrastructuur nog wel voldoende om de leveringszekerheid momenteel te kunnen garanderen?
Antwoord: Ja deze is voldoende om de leveringszekerheid te garanderen. Juist om de leveringszekerheid te kunnen garanderen heeft Liander congestie (stop op nieuwe aansluitingen) afgekondigd op de netinfrastructuur.
De storingen (zoals in bovenstaande zijn vermeld) die in afgelopen 1,5 jaar zijn voorgevallen hebben geen relatie met de congestie. Deze storingen lopen uiteen van laagspanningsstoringen (230 Volt) tot middenspanningsstoringen (10.000 Volt). Het grootste deel hiervan is een gevolg van kabelschades.
- Vraag: Wat is de stand van zaken mbt. verbetering en uitbreiding van deze infrastructuur?
Antwoord: Liander heeft een principeverzoek ingediend waarbij gevraagd wordt om medewerking in de zoektocht naar een locatie voor een nieuw verdeelstation. Daarop heeft het college positief gereageerd. De volgende stap voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied is de aanschaf van gronden. Liander is inmiddels in gesprek over een locatie. Met de eigenaren worden gesprekken gevoerd over aankoop. Als dit slaagt kunnen wij u hierover informeren. Vervolgens zal er een plan gemaakt worden voor de bouw van een elektriciteits-verdeelstation inclusief de voedende kabels daarvan.
- Vraag: Hoeveel tijd gaat dit nog kosten?
Antwoord: De onderhandelingen bevinden zich in een eindstadium. Wordt dit succesvol afgerond, dan kunnen de plannen concreet worden gemaakt en uitgewerkt.
De doorlooptijd van de bouw van dit type verdeelstation in combinatie met een lange kabelverbinding vanuit Bemmel en een complexe boring onder de waal door zal naar verwachting een doorlooptijd van 5 tot 7 jaar hebben. Dit soort doorlooptijden hebben alles te maken met procedures zoals vergunningen en kabeltracé’s, de huidige tekorten aan technisch personeel, de schaarste op grondstoffen en materialen.
- Vraag: Wat betekent dit concreet voor de bouwplannen in de polder, in Ooij, Leuth, Kekerdom, Erlecom etc.
Antwoord: In onderstaande figuur is te zien wat het gebied is (rood) waar Liander congestie heeft afgekondigd. In het rode gebied zijn zo veel als mogelijk de ontwikkelingen op woningbouw meegenomen in de prognoses van Liander. Momenteel wordt er door Liander een wachtlijst opgebouwd op basis van het “first come, first serve” principe. Zodra er weer capaciteit beschikbaar is zal deze dus op basis van het bovenstaande principe worden vrijgegeven.
Concreet houdt dit in dat nieuwe verzoeken om aansluiting door Liander niet worden gehonoreerd, tenzij er ruimte vrijvalt. Omdat dit een onwenselijke situatie betreft, zijn wij met Liander (en een privaat bedrijf) in gesprek om te zoeken naar een oplossing van de problematiek op korte termijn. Wij hopen u hier binnenkort nader over te kunnen informeren.
Omdat het stroomvraagstuk een sterke relatie heeft met het woningbouwvraagstuk, maar ook met de aanleg van zonnevelden, lijkt het ons raadzaam hieraan een themavond te besteden met uw raad, waarbij wij netwerkbeheerder Liander ook zullen uitnodigen. De technische (on)mogelijkheden willen wij dan graag met u bespreken. Wij gaan hiertoe contact leggen met de griffie.
In afwachting van uw beantwoording,
met vriendelijke groet,
Lesley Albers en Henny van der Pol, PvdA Berg en Dal