Vragen wet breed offensief

Door Jan van Loon op 19 juni 2023

Naar aanleiding van één van de ingekomen stukken op de agenda voor de raadsvergadering van 22 juni – waarin wordt gesproken over de wet Breed Offensief – hebben we daar samen met GroenLinks de volgende vragen over gesteld aan het college.

Vragen over ‘Wet Breed Offensief’

Geacht college,

De brief van OVAL inzake Participatiewet en Job coaching (raadsvergadering 22 juni 2023 agendapunt 7a ID 230) verwijst naar de Wet Breed Offensief welke per 1 juli 2023 in werking treedt, en stelt dat de gemeente hiertoe verordeningen moet aanpassen.

Gezocht in de Startnotitie Arbeidsmarkt en re-integratiebeleid 2022 – 2027 Rijk van Nijmegen (besproken in carrousel d.d. 30 maart 2023) vinden we geen expliciete verwijzing naar inwerkingtreding wet Breed Offensief en de consequenties daarvan.
De Startnotitie heeft het over een Regionaal Mobiliteitsteam als opmaat naar een Regionaal Werkcentrum.

  • Is dat hetzelfde als een regionaal werkgeversservicepunt (bij wet reeds eerder ingesteld)?

In de wet Breed Offensief komen een aantal onderwerpen voor die bij verordening moeten worden geregeld. Voor zover wij na kunnen gaan gaat het daarbij om aan werkgevers toe te kennen loonkostensubsidie, het aanbieden van Job coaching en regelen van proefplaatsing.

Vragen:

  • Wat betekent de inwerkingtreding van de wet breed Offensief voor beleid en uitvoering Participatiewet?
  • Hoe wordt de wet Breed Offensief geïmplementeerd in beleid en uitvoering Participatiewet?
  • Wat is/wordt er geregeld rond het aanvragen/toekennen van loonkostensubsidie?
  • Wat is er t.a.v. Job coaching en proefplaatsing opgenomen in en daartoe strekkende verordening?
  • Is er ruimte voor onafhankelijke externe Job coaching om te voorkomen dat de jobcoach tevens de klantmanager, leidinggevende of directe collega van betrokkene is (betrokkene is dan minder vrij in zijn handelen omdat dat repercussies kan hebben)?

In afwachting van uw beantwoording,

Met vriendelijke groet,

PvdA Berg en Dal: Henny van der Pol en Jan van Loon
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz

Jan van Loon

Jan van Loon

Mijn naam is Jan van Loon (1950), geboren in Groesbeek. Ik deel mijn leven al vele jaren met Gerrie, en met haar woon ik al geruime tijd in Groesbeek. In mijn werkzame leven heb ik jaren gewerkt in de geestelijk gehandicaptenzorg én in de gemeentelijke sociale dienst, te weten Bijstandswet en Wet Voorzieningen Gehandicapten /

Meer over Jan van Loon