Amendement Opnemen mogelijkheid externe bestuurder ODRN

Door Lesley Albers op 8 februari 2024

Amendement Opnemen mogelijkheid externe bestuurder ODRN

De raad van de gemeente Berg en Dal, in vergadering bijeen op 8 februari 2024.

gelezen:

het raadsvoorstel: Wijziging gemeenschappelijke regeling ODRN

besluit:

Als extra besluitpunt aan het ontwerp raadsbesluit toe te voegen, zie geel gearceerde:

  1. Kennis te nemen van de voorgestelde wijziging Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen.
  2. Een zienswijzen in te dienen die luidt:
    • het wijzigingsbesluit behoeft geen grondslag te bevatten voor het oprichten van een raadsadviescommissie, nut en noodzaak hiervan kunnen separaat en op latere termijn worden onderzocht;
    • de mogelijkheid tot het aanstellen van externe bestuurders in het Dagelijks Bestuur expliciet in de Gemeenschappelijke Regeling op te nemen.
  3. Voor het overige in te stemmen met de voorgestelde wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen.

En besluit in deze hierboven benoemde zienswijze de volgende tekst op te nemen;

De gemeenschappelijke regeling van de ODRN geeft vooralsnog geen mogelijkheid voor de aanstelling van externe bestuurders in het dagelijks bestuur van de ODRN. De Wet Gemeenschappelijke Regelingen voorziet wel in een bevoegdheid om specifieke deskundigen te benoemen in het dagelijks bestuur (artikel 14, tweede lid). Dergelijke externe bestuurders kunnen met hun specifieke deskundigheid en expertise meerwaarde bieden in besturen van gemeentelijke samenwerking.
Om deze reden vinden wij het verstandig – ook in lijn met bijvoorbeeld de Gemeenschappelijke Regeling van de GGD Gelderland-Zuid – om de bevoegdheid tot het aanstellen van externe bestuurders expliciet in de onderhavige Gemeenschappelijke Regeling op te nemen, zodat deze optie in ieder geval kan worden ingezet als daaraan behoefte is.

Indiener(s):
PvdA Berg en Dal: Lesley Albers, Henny van der Pol
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree, Florian Gödderz


AMENDEMENT VERWORPEN


Toelichting:

De Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr) biedt de mogelijkheid tot het aanstellen van externe bestuurders in het dagelijks bestuur van de ODRN.1 2 Het ontwerp wijzigingsbesluit gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) kent nu geen grondslag voor het aanstellen van externe bestuurders.3

Sinds juli 2020 is de mogelijkheid opgenomen in de gemeenschappelijke regeling van de GGD Gelderland-Zuid tot het benoemen van externe bestuurders.4 Een dergelijke mogelijkheid tot het aanstellen van externe bestuurders biedt de mogelijkheid om personen vanwege hun specifieke deskundigheid op een bepaald terrein te benoemen in het dagelijks bestuur.5 ( Er wordt nu al weleens externe expertise ingehuurd. )
Dit is het juiste moment om een dergelijke mogelijkheid voor het bestuur ook vast te leggen in het wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling ODRN waarmee – net als bij de gemeenschappelijke regeling GGD Gelderland-Zuid – een mogelijkheid gecreëerd wordt om indien nodig een externe bestuurder aan te stellen.

Let wel, bovenstaande betekent niet hetzelfde als het direct aanstellen van een externe bestuurder bij de ODRN. We geven met dit amendement alleen de ruimte voor het algemeen bestuur om de optie van het aanstellen van een externe bestuurder in te zetten mocht dit in de toekomst gewenst / noodzakelijk zijn.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers