Amendement Stedenbouwkundigplan Dekkerswald – parkeerplaatsen

Door Henny van der Pol op 21 september 2023

Amendement Stedenbouwkundigplan Dekkerswald – parkeerplaatsen

De raad van de gemeente Berg en Dal gelezen het raadsvoorstel Stedenbouwkundigplan Dekkerswald

besluit:

Om in plaats van de tekst uit het ontwerp raadsbesluit luidende:
f. Parkeren
“Uitgaande van de minimale parkeernorm en dubbelgebruik moeten er “slechts” 609 parkeerplaatsen gerealiseerd. Uiteindelijk zijn er 710 ingetekend zodat de parkeervraag met zekerheid opgevangen kan worden.

de volgende tekst te wijzigen:
Uitgaande van de huidige minimale parkeernorm en dubbelgebruik moeten er “slechts” 609 parkeerplaatsen gerealiseerd. In dit plan wijkt de gemeente af van haar reguliere parkeernorm. In dit stedenbouwkundig plan Dekkerswald is de norm 1 parkeerplaats per huishouden, als uitzondering op de parkeernorm in de rest van de gemeente. Parkeerplaatsen ten behoeve van de zorg vallen hierbuiten. Uiteindelijk zijn er 710 ingetekend zodat de parkeervraag met zekerheid opgevangen kan worden. Alle parkeerplaatsen die boven de norm van 1 parkeerplaats per huishouden vallen, worden in eerste instantie groen ingericht en makkelijk aanpasbaar naar parkeerplaatsen, indien het aantal parkeerplaatsen toch te weinig blijkt te zijn.

Hierdoor wordt de volledige tekst:
f. Parkeren.
(…)
Uitgaande van de huidige minimale parkeernorm en dubbelgebruik moeten er “slechts” 609 parkeerplaatsen gerealiseerd. In dit plan wijkt de gemeente af van haar reguliere parkeernorm. In dit stedenbouwkundig plan Dekkerswald is de norm 1 parkeerplaats per huishouden, als uitzondering op de parkeernorm in de rest van de gemeente. Parkeerplaatsen ten behoeve van de zorg vallen hierbuiten. Uiteindelijk zijn er 710 ingetekend zodat de parkeervraag met zekerheid opgevangen kan worden. Alle parkeerplaatsen die boven de norm van 1 parkeerplaats per huishouden vallen, worden in eerste instantie groen ingericht, maar makkelijk aanpasbaar naar parkeerplaatsen, indien het aantal toch te weinig blijkt te zijn. In de uitwerking kan nog bediscussieerd worden of er daadwerkelijk 101 “extra” parkeerplaatsen aangelegd zouden moeten worden of dat dit ook een lager aantal kan zijn.
(…)

Indiener:
GroenLinks-Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz
PvdA-Berg en Dal: Lesley Albers en Henny van der Pol


AMENDEMENT VERWORPEN

Fractie   Voor Tegen
Kernachtig Groesbeek 7   7
Lokaal! 5   5
CDA 2   2
GroenLinks 3 3  
D66 3   3
PvdA 2 2  
VVD 1   1
Totaal 23 5 18


Toelichting:

Op Dekkerswald wordt een bijzonder project gepoogd te realiseren, waarbij de natuurkwaliteit en biodiversiteit een grotere rol spelen dan in sommige andere woonprojecten. Daar past een zo min mogelijk versteende omgeving bij.

De intentie is om veel ruimte te creëren voor starters, senioren en gemeenschappelijke wooninitiatieven. Deze groepen bezitten vaak minder auto’s dan een gemiddeld huishouden.

Huidige bewoners en toekomstige vrijstaande woningen hebben ook de mogelijkheid op eigen terrein te parkeren.

De intentie is om het gebied verkeersluw te houden en in te zetten op deelvervoer.

Om al deze redenen zal de reguliere parkeernorm niet nodig zijn.

Ons voorstel is om de plekken die gereserveerd worden voor de reguliere parkeernorm groen in te richten, maar makkelijk aanpasbaar. Blijkt dat er onvoldoende parkeerplekken zijn, dan kunnen er alsnog meer plekken eenvoudig worden gerealiseerd.

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol