Amendement Stedenbouwkundigplan Dekkerswald – wooninitiatieven

Door Henny van der Pol op 21 september 2023

Amendement Stedenbouwkundigplan Dekkerswald – wooninitiatieven

De raad van de gemeente Berg en Dal gelezen het raadsvoorstel Stedenbouwkundigplan Dekkerswald

besluit:

Om in plaats van de tekst uit het ontwerp raadsbesluit luidende:
“b. Woningdifferentiatie
(…)
Beide fases bieden ruimte aan minstens 1 CPO, waarbij naar de mening van het college lokale CPO’s de voorkeur hebben. Dit draagt namelijk meer bij aan het terugdringen van de kosten van de WMO. Als bijvoorbeeld de Groesbeekse Knarren een plek krijgen, zullen die bewoners hun huidige woning verkopen en daarvoor geen woningaanpassing vragen o.g.v. de WMO.”

de volgende tekst in te voegen:
Beide fases bieden ruimte aan minstens 1 wooninitiatief, waarbij naar de mening van het college lokale wooninitiatieven de voorkeur hebben. In fase 1 zal aangevangen worden met de mogelijkheid voor 2 wooninitiatieven, 1 binnen het deel sociale woningbouw en 1 binnen het deel particuliere woningbouw. Een mengvorm van sociale en particuliere woningbouw behoort tot de mogelijkheden. Coöperatief ontwikkelen van een wooneenheid door een wooninitiatief behoort tot de mogelijkheden.

Hierdoor wordt de volledige tekst (hetzelfde als voorgestelde ingevoegde tekst):
b. Woningdifferentiatie
(…)
Beide fases bieden ruimte aan minstens 1 wooninitiatief, waarbij naar de mening van het college lokale wooninitiatieven de voorkeur hebben. In fase 1 zal aangevangen worden met de mogelijkheid voor 2 wooninitiatieven, 1 binnen het deel sociale woningbouw en 1 binnen het deel particuliere woningbouw. Ook coöperatief ontwikkelen van een wooneenheid door een wooninitiatief behoort nog tot de mogelijkheden.

Indiener:
GroenLinks-Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz
PvdA-Berg en Dal: Lesley Albers en Henny van der Pol
D66-Berg en Dal: Jos Verstegen, Marlou van Grinsven-Peters en Jelbrich de Vries


AMENDEMENT VERWORPEN

Fractie   Voor Tegen
Kernachtig Groesbeek 7   7
Lokaal! 5   5
CDA 2   2
GroenLinks 3 3  
D66 3 3  
PvdA 2 2  
VVD 1   1
Totaal 23 8 15


Toelichting:

Op Dekkerswald wordt een bijzonder project gepoogd te realiseren, een zorgzame buurt. Om deze buurt samen vorm te geven zijn randvoorwaarden nodig. Een van deze randvoorwaarden is dat (toekomstige) bewoners samen moeten willen leven met anderen en oog willen hebben voor anderen. Collectieve wooninitiatieven hebben deze randvoorwaarde al binnen hun levensvisie. Een aantal van deze initiatieven op Dekkerswald zal dus bijdragen aan de zorgzame buurt.

Gebruik het woord wooninitiatief (zoals eerder ook in de stukken werd gebruikt), ipv CPO. Een CPO is slechts één vorm van een wooninitiatief waarin meerdere huishoudens samenleven.

Coöperatief ontwikkelen door een wooninitiatief is een andere vorm, die extra kan bijdragen aan de diversiteit van wonen. Een vorm die inmiddels ook vanuit de Rijksoverheid wordt gestimuleerd. In de praktijk blijken dit soort woonvormen diverser dan een CPO. Sociale huur en particuliere koop kunnen indien wenselijk samengaan in een dergelijk project. Ook kan in deze vorm van ontwikkeling de prijs van een woning lager zijn dan bij commerciële projectontwikkeling en zal de prijs ook minder stijgen dan bij reguliere woningen (van sociale huur tot koop).

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol