Amendement Verordening Doe Mee-regeling

Door Lesley Albers op 14 december 2022

Amendement Verordening Doe Mee-regeling

De raad van de gemeente Berg en Dal, gelezen het raadsvoorstel Verordening Doe Mee-regeling 2023,

besluit:

De tekst van het concept raadsbesluit in zijn geheel te vervangen door:

  1. Het in artikel 4 lid 2 onder a genoemde percentage van ‘120%’ te vervangen door het percentage van ‘130%’ in de verordening Doe Mee gemeente Berg en Dal 2022 en de financiële consequenties hiervan ten laste te brengen van het begrotingssaldo;
  2. De bijgevoegde verordening Doe Mee gemeente Berg en Dal 2022 met inachtneming van het vorige besluitpunt vast te stellen, onder gelijktijdige intrekking van de ‘Doe Mee Plus gemeente Berg en Dal 2018’.
  3. De gewijzigde Verordening Doe Mee gemeente Berg en Dal 2022 te evalueren voor het einde van de afloop van de twee jaar durende pilot met Stichting Leergeld.

Indiener(s):
PvdA Berg en Dal: Lesley Albers en Henny van der Pol
D66 Berg en Dal: Jos Verstegen, Jelbrich de Vries en Marlou Peters
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz


Toelichting:

Met raadsvoorstel 2022-B065 wordt de Doe Mee Verordening opnieuw vastgesteld en gewijzigd voor wat betreft het onderdeel Kindpakket.

Ad beslispunt 1 en 2: aanpassen inkomensgrens DoeMee-regeling
Op dit moment komen onze inwoners in aanmerking voor deelname aan de Doe Mee-regeling! als men voldoet aan een inkomensgrens van maximaal 120% van het sociaal minimum. Met het raadsvoorstel B065 wordt alleen het Kindpakket aangepast en komt er een nieuwe samenwerking met Stichting Leergeld waarbij een inkomensgrens geldt van 130% van het sociaal minimum. Voor de overige gezinsleden en/of huishoudens geldt echter nog steeds de lagere inkomensgrens van 120%.
Tijdens de begrotingsvergadering 2023 is geprobeerd dat te veranderen. Door middel van een motie is verhoging van de inkomensgrens (naar 130%) van onze Doe Mee-regeling aan de orde geweest.

Later in de vergadering bleek daarvoor op dat moment (toch) geen meerderheid te zijn en is deze daarop ingetrokken met de afspraak dat zou worden gekeken naar een amendement bij het onderhavige voorstel. De wethouder heeft daarbij aangegeven dat per januari e.e.a. verandert in wet- en regelgeving en dit dan ook zou kunnen worden meegenomen.

Inmiddels is het volgende duidelijk geworden:

  • Er wordt momenteel een toename gezien van mensen bij de voedselbank en er zijn zorgen over wat er gaat gebeuren met de energiecontracten en wat dit voor onze inwoners gaat betekenen.
  • T.a.v. de wijzigde wet- en regelgeving: er gaat wel wat veranderen in de Participatiewet maar dit is onvoldoende om echt bestaanszekerheid te bieden. Om bovenstaande redenen is dit amendement nu op deze wijze ingediend.

Overige informatie sinds de vergadering:

  • Volgens de meest recente CBS-gegevens zijn er in onze gemeente 2200 huishoudens met een inkomensgrens tot 120% en 2700 huishoudens tot 130%.
  • De extra kosten van deze uitbreiding van de Doe Mee-Regeling! worden (nog steeds) geschat op ongeveer € 100.000,– (inclusief uitvoeringskosten).

Aanvullend:
Redenen (zoals ook genoemd in de motie bij de begroting 2023) om tot aanpassing van de inkomensgrens van de Doe Mee-regeling over te gaan:

  • de kosten van het levensonderhoud zijn de laatste maanden uitzonderlijk gestegen;
  • hierdoor komen de minima, maar ook een hele groep daarboven, in de financiële problemen;
  • de betalingsachterstanden lopen nu al op, schulden zijn al ontstaan of verergeren;
  • niet alleen mensen in de bijstand (binnen die grens van 120% van het sociaal minimum vallen) moeite hebben om rond te komen en om mee te kunnen doen aan sociale activiteiten, maar ook een groep daarboven;
  • al eerder is uitgezocht door het toenmalige college dat een grens hanteren bij 130% van het sociaal minimum bij de Doe Mee-Regeling! het enige scenario is (ten opzichte van 100%-110%-120%) waarbij géén sprake meer is van een armoedeval;
  • nu het financieel beter gaat binnen onze gemeente het eerlijk is dat onze inwoners,
    die het juist hard nodig hebben, dit juist ook in deze periode merken.

Ad beslispunt 3: Evaluatie Verordening DoeMee-regeling
Gezien het feit dat na een positief besluit van de raad op het onderhavige voorstel, wordt gestopt met het Kindpakket en per januari wordt gestart met de nieuwe werkwijze met Stichting Leergeld wensen wij graag een evaluatie. Dit voordat de afgesproken pilot – duur daarvan is 2 jaar – afloopt.


AMENDEMENT AANGENOMEN

Fractie   Voor Tegen
Kernachtig Groesbeek 7 5 2
Lokaal! 6 6  
CDA 1   1
GroenLinks 3 3  
D66 3 3  
PvdA 2 2  
VVD 1   1
Totaal 23 19 4


Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers