De Carrousel, een column van Martijn

Door Martijn Schmiermann op 6 juni 2020

Er staat er 1 aan de overkant van mijn huis; de draaimolen van Saedt. Helaas staat ie stil omdat er nergens een kermis mag plaatsvinden. De vrolijke klanken van het draaiorgel hoor je dagelijks in mijn tuin. Raymond is druk om al het onderhoud, al verkeerd het stuk antiek in uitmuntende staat, tot in de puntjes uit te voeren. In gedachte zie ik hem draaien, zit ik er zelfs in; op een hobbelpaard. Het oude gemeentewapen van Groesbeek mooi geborduurd op het gedrappeerde velours schuin boven mij.

Hoe groot is het verschil met de gemeenteraad van Berg en Dal

Het maandelijkse rondje op hoog niveau ouwehoeren over belangrijke gemeentezaken heet ook de Carrousel en duurt in tegenstelling tot het zitten in de draaimolen geen 5 minuten, maar tweeeneenhalfuur. Ik was na afloop dan ook kots misselijk. Het onderwerp deze maand waren de begrotingen van allemaal regionale regelingen met mooie afkortingen zoals de GGD, de MARN, de BVO-DRAN en de OVRN. In totaal een stuk of tien.

Die kwamen in meerderheid natuurlijk geld tekort of het was niet gelukt om de vorig jaar aangekondigde forse bezuiniging (korting) door onze gemeenteraad van maar liefst 1% in hun begroting te bewerkstelligen. Aangezien de financiele situatie voor Berg en Dal (sinds de PvdA niet meer in het college zit) er belabberd uit ziet mochten de 23(!!!!) gemeentevertegenwoordigers om beurten met bedrukte, deperessieve hoofden en in moeilijke bewoordingen aangeven dat dat niet leuk is.

Dat allemaal via beeldbellen natuurlijk, want het gemeentehuis zit potdicht. Reeds na 15 minuten, toen iedereen het redelijk eens was over de te volgen procedure deze Carrousel, wilde ik met man en macht eruit. Ik weet nog dat ik als kind op mijn hobbelpaard een peuter achter me had zitten in de brandweerwagen en die vond het ook niet meer leuk, huilen; krijssen; schreeuwen; dreigen uit het karretje te stappen; “MAMA…..”

Raymond zou onmiddelijk zijn Carroussel stopzetten

Welnu zo voelde ik me ook, maar waar Raymond onmiddelijk zijn Carroussel stop zette, lukte het voorzitter Bekers dus pas na t w e e e n e e n h a l f u u r.

U bent natuurlijk nieuwschierig wat al dat digitale vergader nu allemaal exact de burger heeft opgeleverd?

Hou je vast; Whoop, Whoop, whoop (kermisjingle):

Tijdens de gemeenteraadsvergadering volgende week komt er een memo van de Griffier en misschien een amendement… Dat zal vast weer een lange zit worden en is voor iedereen vanuit huis te volgen, nou ja te volgen: in ieder geval te beluisteren!

Op de kermis zouden ze zeggen:
Komt dat zien; instappen en erbij zijn; we gaan weer draaien.
Ik hoop Raymond, dat dat snel weer mag!


Luister naar deze column van Martijn
uit het programma van Rob Bekers
op Omroep Berg en Dal
via SoundCloud

Martijn Schmiermann

Martijn Schmiermann

Mijn naam is Martijn Schmiermann (1974), ik woon aan de Kloosterstraat, in het centrum van Groesbeek. Ik ben getrouwd met Natascha en heb twee kinderen; Jos en Lotte. De afgelopen jaren was ik carrousellid in de gemeente Bergendal; daarvoor was ik zo’n 12 jaar gemeenteraadslid en een periode fractievoorzitter. Momenteel ben ik bestuurslid van de

Meer over Martijn Schmiermann