De Siepse Alpen, een opinie bijdrage van Lesley

Door Lesley Albers op 2 augustus 2020

OPINIE: een persoonlijke (PvdA) zomergedachte vanuit …………

De Siepse Alpen

Door Corona zijn we allemaal genoodzaakt om wellicht anders vakantie te vieren dan we gewend zijn. Op sociale media zie ik veel vakantiefoto’s met teksten daarbij als: “vakantie in eigen land“. “Vakantie in eigen gemeente” kan ook prima, want ook in onze gemeente is genoeg te zien en genoeg om van te genieten. We zijn niet voor niets één van de drie wandelgemeenten van het jaar! Op bijvoorbeeld de website: https://www.wandeleninbergendal.nl kun je allerlei routes en informatie vinden.

Nu ik erbij stilstond, viel me in dat ik voor het eerst sinds jaren eigenlijk helemaal niks in het vooruitzicht had voor deze zomer. Dat is toch wel even wennen. Door het hele Corona-gedoe, met ook het meer thuiswerken en het digitaal vergaderen, heb ik wel langzaamaan geleerd om meer te genieten van het ‘thuis-zijn’. In deze Corona-tijd merk je des te meer hoe belangrijk een fijn huis is, en ook een veilig (!) thuis. Want denk ook aan de zorgen over toename van bijvoorbeeld huiselijk geweld tijdens deze periode. Het is een vreselijke gedachte dat meer thuis-zijn voor sommigen een enorme ellende en angst kan betekenen.

We hebben gemerkt dat het thema “wonen” hoe dan ook een hot-item is, ook in onze gemeente. Dit bleek bijvoorbeeld uit een enquête die we even geleden vanuit de raadswerkgroep Jeugd & Politiek hebben gehouden onder jongeren van 15 tot en met 23 jaar uit onze gemeente. Leuk om te lezen dat veel jongeren hier wel zouden willen blijven wonen, maar zorgelijk is dat zij die mogelijkheid niet echt zien of krijgen. Helaas ging de geplande “pizza-avond” – om onder andere hierover door te praten met geïnteresseerde jongeren uit onze gemeente – door Corona (vooralsnog) niet door. Maar dat gaan we weer oppakken, zodra het kan!

Ontwikkeling van voorzieningen doen we alleen in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek lijkt ons geen goede plan

In 2019 is uit onderzoek gebleken dat in onze gemeente zeker duizend extra woningen nodig zijn in de komende tien jaar. Daarover maken we ons echt zorgen. In september staat de Woonagenda gepland op de raadsagenda. Alle raadsleden zijn al even geleden gevraagd om een enquête in te vullen voor het Actieplan Wonen. We werden gevraagd een reactie te geven op stellingen zoals: “Ontwikkeling van voorzieningen doen we in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek.” Het concentreren van beleid in Beek, Groesbeek en Millingen lijkt ons een gevaarlijke ontwikkeling omdat het de leefbaarheid in de kleinere kernen en het voorzieningenniveau te zeer onder druk zou zetten. Hiervoor moet worden gewaakt door integraal naar de plannen en bouwvoorstellen te kijken.
Al met al worden nu te weinig initiatieven genomen om al langer lopende mogelijkheden te benutten of vlot te trekken (denk aan Reomie, Bouwkamp III, Penders, Centrumplannen Groesbeek en Ooij, mogelijkheden initiatieven provincie, et cetera).

De (landelijke) verhuurdersheffing moet van de baan

Het huidige beleid leidt ertoe dat weinig wordt gebouwd voor juist die groepen waar de behoefte het grootst is. Dit komt ook door de strenge voorwaarden waaraan de woningcorporaties tegenwoordig moeten voldoen. Die voorwaarden moeten worden versoepeld. Zo moet ook de (landelijke) verhuurdersheffing van de baan. Deze heffing moet worden betaald door woningcorporaties aan het Rijk over de WOZ-waarde van (sociale) huurwoningen en was ooit bedoeld als tijdelijke maatregel. De heffing levert een grote aderlating op voor de sociale verhuurders, ook voor die uit onze gemeente (en uiteindelijk dus ook voor de huurders) en leidt uiteindelijk tot minder sociale huurwoningen. Geld dat dus op een andere wijze besteed zou kunnen en moeten worden. Wij hebben daarover eerder in de gemeenteraad een motie ingediend (deze is aangenomen/overgenomen).
Landelijk hebben de Jonge Socialisten dit jaar ook een “wij-worden-uitgewoond”-campagne gevoerd. Zij vragen om een nieuwe landelijke visie op wonen. De overheid moet fundamenteel gaan kijken naar haar taak in het zorgen voor voldoende, goede, betaalbare, passende en duurzame woningen.

Af en toe gebeurt er gelukkig lokaal toch ook wel wat op dit thema. In de collegevergadering van 14 juli bijvoorbeeld is een besluit genomen over het toestaan van appartementen op de plek waar het huidige pand Penders staat in de Ooij (Koningin Julianalaan). Afgezien van de inhoud van het plan, zijn wij ontzettend blij dat er in ieder geval zichtbare stappen worden gezet. Over het pand zijn in de loop der jaren, door ons en anderen, veel en regelmatig vragen gesteld, ook over de veiligheid. Na een gesprek dat wij recent hadden met de broers Penders en een duik in wat ordners, werd ons duidelijk dat door de jaren heen toch wel heel veel plannen en tekeningen zijn ingediend. Telkens heeft het niet geleid tot een positief besluit. In de Rozet van 7 juli hebben wij een foto van het pand Penders geplaatst met een oproep aan het college… en warempel… ! Nog niet eerder werden onze plannen zo snel uitgevoerd….!

Helaas geen sprake van écht betaalbare woningen en/of (sociale) huur

De gemeenteraad is in mei ook akkoord gegaan met plannen voor 23 appartementen bij de oude Blokhut (Spoorlaan/Kloosterpad) in Groesbeek. Iedere extra woning is erg welkom en het wordt vast prachtig en duurzaam, maar ondanks de grondpositie van de gemeente, moeten wij geld bijleggen en is helaas geen sprake van écht betaalbare woningen en/of (sociale) huur. Het gaat namelijk om 12 duurdere koopappartementen en 11 middeldure koopappartementen. Dit terwijl in Groesbeek met name behoefte is aan woningen in een lager segment en ook aan huur. Er worden veel verwijzingen gemaakt naar al gemaakte afspraken uit het verleden wat het lastig maakt.
Wel weer leuk is dat de raad tijdens de gemeenteraad in juli akkoord is gegaan met het mogelijk maken van twee Tiny Houses in Millingen. Met dergelijke creatieve, nieuwe en andere woonvormen moeten we echt nog véél meer gaan doen (meer Tiny Houses? Knarrenhof? Et cetera).

Zomerse foto van een Koninginnepage
Fotocredits: Helma Albers
Gemaakt in de Siepse Alpen!

Ik ben zelf in de gelukkige omstandigheid dat ik woon in de Siep in Groesbeek. Het wordt hier ook wel de “Siepse Alpen” genoemd. Grenzend aan de Zevenheuvelen. Nabij het Pieterpad en het Groesbeekse Bos.

Een beetje vakantie dichtbij..
Met genoeg om (in het zonnetje) over na te denken voor na dit politieke reces.

Blijf gezond, geniet van de zomer en let ook een beetje op elkaar!

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers