Goed en betaalbaar openbaar vervoer

Door Henny van der Pol op 6 maart 2023

Goed en betaalbaar openbaar vervoer,
van Breedeweg naar Millingen en retour

Goed openbaar vervoer is belangrijk, zeker voor mensen die buiten de stad wonen. Naar school en werk reizen, sociale contacten, boodschappen doen: het is geen luxe-voorziening! Helaas voldoet het openbaar vervoer in grote delen van Berg en Dal niet.
Er zijn te weinig routes en de bestaande routes zijn vaak niet efficiënt gepland. Gevolg: lang wachten bij overstappen en onnodig lange reisduur. Dit is een groot probleem voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Onlangs zijn PvdA en GroenLinks een landelijke campagne gestart “Iedereen stapt in”, een pleidooi voor goed, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer.
Hierin pleiten PvdA en GroenLinks voor een openbaar vervoersysteem dat betaalbaar, duurzaam, toegankelijk en efficiënt is voor iedereen, ongeacht waar men woont. Door te investeren in het openbaar vervoer kan de bereikbaarheid en leefbaarheid van landelijke gebieden verbeterd worden.

Jan Daenen: Het openbaar vervoer is geen markt,
het is een onmisbare nutsvoorziening.

Jan Daenen is Statenlid voor PvdA-Gelderland en nummer 3 op de kieslijst voor de provincie.
Daarnaast is hij adviseur van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.
Jan maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van openbaar vervoer in de provincie. Hij vraagt hier veelvuldig aandacht voor.
Dat wil hij de komende periode blijven doen.

Terwijl marktwerking moest zorgen voor betere service en lagere tarieven is dat allerminst het geval. Daarom wordt het tijd om het openbaar vervoer niet meer aan de markt over te laten, het is per slot van rekening een onmisbare nutsvoorziening.

Natuurlijk kost dat geld. In buitengebieden is de bus niet winstgevend. Door de coronacrisis nam het aantal reizigers nog eens met 20 procent af. Vervoersbedrijven reageerden hierop door (nog) minder busdiensten aan te bieden. Het is goed om te weten dat het reizigersaantal in 2026 weer boven het niveau van 2019 zal zijn en dat het zonde is om voor die tijd lijnen permanent te schrappen. De provincie, die de concessies verleent, zal hierop moeten toezien.

Reizen binnen Berg en Dal is nu al een uitdaging. Een voorbeeld: Je woont in Millingen en wilt in Groesbeek een gemeenteraadsvergadering bijwonen die tot 23u duurt. Je neemt de bus van 23.32u uit Groesbeek. In Nijmegen overstappen en daar 32 minuten wachten op de bus naar Millingen, waar je om 1.02u pas aankomt. Ervan uitgaande dat de bussen volgens de dienstregeling rijden.

Het is belangrijk dat onze gemeente goed bereikbaar is met het OV, dat is sociaal voor iedereen.

Sociaal voor iedereen, stem 15 maart PvdA
Meer info: gelderland.pvda.nl

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol