Grensbewoners tussen wal en schip

Door Henny van der Pol op 29 januari 2021

Grensbewoners tussen wal en schip

Gijs van Dijk: “Grensondernemers ervaren, net zoals andere ondernemers, grote financiële klappen. Maar omdat zij net over de grens wonen, maar in Nederland werken, is er voor hen onvoldoende steun. Zij kunnen nu nauwelijks rondkomen en vragen zich af hoe zij de huur en boodschappen nog kunnen betalen.

Ik roep het kabinet daarom op om alles op alles te zetten om ook deze grensondernemers te ondersteunen.”

Gijs van Dijk op Facebook Watch

Gewijzigde motie van de leden Gijs van Dijk en Palland over steun voor grensondernemers (t.v.v. 35669-7)


PvdA SPD Grensoverschrijdend Overleg

Tijdens een onlangs gehouden vergadering met vertegenwoordigers van PvdA-Nijmegen, PvdA-Berg en Dal, SPD-Kranenburg en SPD-Kleve is het probleem van grensondernemers besproken. Dit punt kwam ter sprake op verzoek van een getroffen partijgenoot.
De afdelingsvoorzitter van PvdA-Nijmegen heeft onderstaande e-mail naar Gijs van Dijk gestuurd.


Onderwerp: Grensbewoners tussen wal en schip
 
Dag Gijs,

Als voorzitter van de PvdA-afdeling Nijmegen vraag ik je aandacht voor het volgende.

Een partijgenoot en zijn vrouw die net over de Duitse grens wonen komen in financiële problemen omdat de vrouw als kleine zelfstandige niet in aanmerking komt voor een financiële ondersteuning uit het coronasteunpakket (tozo). En waarom komt zij niet in aanmerking? Omdat de Nederlandse overheid zegt dat ze steun moet aanvragen in Duitsland, daar woont ze immers, en de Duitse overheid zegt dat ze steun moet aanvragen in Nederland, daar is immers haar bedrijf gevestigd. Deze patstelling leidt er toe dat het echtpaar in financiële problemen dreigt te komen, louter en alleen omdat wetgeving niet toereikend is voor grensbewoners.

Mijn vraag is: kun jij dit in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

Natuurlijk hebben we in Brussel navraag gedaan over deze problematiek. Maar dan verzanden we in een juridische jungle. Ook de Euregio kan hier geen soelaas bieden.
Het gaat natuurlijk niet alleen om dit echtpaar. Als ik goed ben geïnformeerd gaat het in de grensstreek Duitsland – Nederland om ongeveer 1200 soortgelijke situaties, dus om 1200 echtparen die in armoede dreigen te vervallen.

De enige manier om hierin verandering te brengen, is het vinden van een politieke oplossing. Dat zal de mensen die het nu treft niet meteen helpen, maar problemen in de toekomst kunnen hiermee voorkomen worden.

Hoor graag van je of je hiermee aan de slag wil. Ook al besef ik dat met de verkiezingen op komst, de tijd krap is.
 
Kameraadschappelijke groet,
Hennie Derks
Voorzitter PvdA-afdeling Nijmegen

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol