In memoriam Dinie Hendriks

Door Monique Maarsseveen op 4 maart 2024

Op 1 maart is Dinie Hendriks overleden.
Op de dag van haar overlijden was zij exact 50 jaar lid van de Partij van de Arbeid.

In memoriam
Door Paul Wilbers

 
We ontvingen het droevige bericht dat Dinie op 1 maart overleed op 79-jarige leeftijd.
 

Dinie Hendriks

Dinie is een flink deel van haar werkzame leven actief geweest in de gemeenteraad van Groesbeek. Als lid van de PvdA diende zij maar liefst 21 jaar als raadslid, waarvan 9 jaar als wethouder. Zij was een harde werker. Dinie verdiepte zich in onderwerpen met een kritische blik en nam geen genoegen met in haar ogen weinig doordachte voorstellen. Zij bekeek zorgvuldig de draagwijdte van maatregelen en toetste die graag op wat de uitwerking ervan was op – wat zij noemde – ‘de gewone minsen’.
 
Zij zag als haar opdracht in de gemeenteraad het vertegenwoordigen van de gewone man en vrouw. De mensen ‘met de kleine knip’. Zij was wars van opsmuk en poespas en verfoeide de borstklopperij, waarvan in de mannenwereld van gemeenteland nog wel eens sprake was. ‘Gewoon doen, je zit er niet voor jezelf’ was het motto. Als wethouder Financiën noemde zij de toch tamelijk ingewikkelde gemeentebegroting: haar huishoudboekje. Als wethouder Sociale Zaken stortte zij zich onvermoeibaar op flinke dossiers. Met hart voor de zaak en oog voor de details, omdat zij wist dat deze dossiers een (gezins)leven kunnen maken en breken. Na het raadslidmaatschap bleef zij als vrijwilliger actief in een aantal sociaal-maatschappelijke organisaties voor onze gemeente.
 
Haar politieke voorbeelden waren Joop en vooral Liesbeth den Uyl. Liesbeth was het gezicht van de Rooie Vrouwen in de PvdA. En Dinie werkte enthousiast mee aan de oprichting van een afdeling Rooie Vrouwen in Groesbeek. Zij was de emancipatiebeweging zeer toegedaan. De strijd voor gelijke rechten, gelijke beloning, herverdeling van macht was haar op het lijf geschreven. Haar leven lang heeft zij deze strijd volgehouden.
 
Met het overlijden van Dinie Hendriks is de PvdA een bevlogen lid verloren en de Groesbeekse gemeenschap een sociaal bewogen inwoner kwijtgeraakt. Zij heeft haar strijd nu gestreden. Dat zij ruste in vrede.
 
Namens leden, fractie en bestuur
Partij van de Arbeid
afdeling Berg en Dal
 
Monique Maarsseveen
 
Monique Maarsseveen

Monique Maarsseveen

Mijn naam is Monique Maarsseveen (1960), geboren in Zuid-Limburg maar ik woon al 25 jaar samen met mijn man René in Groesbeek. Onze kinderen hebben het huis reeds verlaten. Van huis uit heb ik een kritische links georiënteerde blik meegekregen. De laatste 20 jaar ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs. Daarvoor heb ik diverse

Meer over Monique Maarsseveen