Motie Halvering Schuldsaneringstraject in Msnp incl Overgangsregeling

Door Henny van der Pol op 25 mei 2023

Samen met GroenLinks en D66 hebben we de volgende motie ingediend voor de raadsvergadering van 25 mei.

Motie Halvering termijn Schuldsaneringstraject in minnelijke schuldsanering natuurlijke personen inclusief Overgangsregeling

De raad van de gemeente Berg en Dal, in vergadering bijeen,

constateert dat:

  • de wet minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (Msnp) een regeling is om tegen te gaan dat een natuurlijke persoon die in een problematische financiële situatie is terechtgekomen tot in lengte van jaren met zijn schulden wordt achtervolgd;
  • de Msnp de bereidheid van schuldeisers tot het treffen van regelingen in onderling overleg of tot het aangaan van een minnelijk akkoord met de schuldenaar bevorderd;
  • Minister Schouten op 7 februari j.l. de Tweede Kamer heeft laten weten dat zij vanaf 1 juli een halvering van de schuldsaneringstermijn van de Msnp nastreeft; waardoor dan een termijn van 18 maanden geldt in plaats van de huidige 36 maanden;
  • de roep klinkt om een overgangsregeling voor mensen die tussen 7 februari en 1 juli 2023 nog een schuldregeling starten, zoals in de gemeente Amsterdam is voorgesteld.

is van mening dat:

  • de gemeente Berg en Dal de mogelijkheid van halvering van het schuldsaneringstraject in Msnp ook moet gaan aanbieden.

verzoekt het college om:

  • de mogelijkheid van halvering van het schuldsaneringstraject in Msnp nader uit te werken inclusief een overgangsregeling zodat mensen met lopende schuldsaneringstrajecten OF die tussen 7 februari en 1 juli 2023 nog met een schuldregeling starten ook gebruik kunnen maken van deze verkorte termijn;
  • de raad uiterlijk 22 juni 2023 te informeren over de mogelijkheden terzake.

en gaat over tot de orde van de dag.

Indiener(s):
PvdA Berg en Dal: Henny van der Pol en Jan van Loon
GroenLinks Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz
D66 Berg en Dal: Jos Verstegen, Jelbrich de Vries en Marlou Peters


Toelichting:

Aanleiding: artikel over voorstel voor overgangsregeling i.v.m. de halvering van de duur Msnp-traject, van 36 naar 18 maanden (wethouder Amsterdam).

  • Msnp: minnelijke schuldsanering natuurlijke personen: afspraak met schuldeisers en schuldenaar om de schulden te saneren als traject schuldhulpverlening. Dit is een traject zonder tussenkomst van de rechter en zonder Wsnp bewindvoerder. Mocht een van de schuldeisers hieraan geen medewerking verlenen dan volgt nog een hernieuwd verzoek om hieraan toch mee te werken. Mocht dat niet tot het gewenste resultaat leiden, dan staat de weg open naar:
  • Wsnp: het schuldsaneringstraject volgens de Wet schuldsanering natuurlijke personen: via de rechter en met Wsnp bewindvoering.

Duur van beide trajecten (looptijd daadwerkelijke aflossingen) bedraagt 3 jaar. Per 1 januari 2024 wordt die duur bij de Wsnp verkort tot 18 maanden. Ook bij de Msnp is het mogelijk die duur te verkorten naar 18 maanden. Dit past in het armoedebeleid van minister Schouten: verkorting schuldsaneringstermijnen en inzet schuldsaneringskredieten door gemeenten via de Kredietbank: gemeenten kunnen de schulden overnemen zodat de schuldenaar nog maar met één schuldeiser = de gemeente te maken heeft. Dit geeft rust en verkort de duur van de schuldhulpverlening. Het financiële risico voor de gemeente wordt afgedekt door het Waarborgfonds Rijk (betreft de minnelijke schuldsanering Msnp).

De regeling tot halvering van het Msnp-traject gaat 1 juli 2023 in. Het voorstel voor een overgangsregeling is bedoeld om degenen die nu reeds in een Msnp-traject zitten ook te laten profiteren van de halvering van het traject tot 18 maanden.

De gemeente Berg en Dal heeft onlangs melding gemaakt van stoppen met Plangroep als uitvoerder schuldhulpverlening, en dit in eigen beheer uit te voeren (Informatienota Ontwikkelingen Schuldhulpverlening 2023. Dit gaat in per 1 juni 2023. Hierin wordt ook aangekondigd dat het mogelijk is om een saneringskrediet in te zetten om de schulden over te nemen zodat de betreffende inwoner nog maar met één schuldeiser = de gemeente te maken heeft. Kredietverlening gebeurt via de Kredietbank. Ook het budgetbeheer (financiële / administratieve afhandeling wordt verzorgd door de Kredietbank. De hulpverlening gebeurt door eigen mensen / ambtenaren.

In de Informatienota wordt (nog) niet gerept over de mogelijkheid de duur van het schuldsanerings-traject te halveren.


Tijdens de raadsvergadering.
Toelichting van de motie, reactie van de wethouder en besluit om de motie in te trekken.

  • Begin februari heeft minister Schouten de kamer geïnformeerd om de Msnp (= minnelijke schuldsanering natuurlijke personen) die nu een looptijd kent van 36 maanden, terug te brengen naar 18 maanden. De gemeenten nemen de schulden over en treffen regelingen met de schuldeisers, de mensen hebben nog maar met één schuldeiser te maken (= de gemeente). Daarmee wordt rust gecreëerd en door de periode te halveren ook eerder zicht op het einde van het schuldentraject.
  • Vooraf overleg met wethouder v/d Scheur: Dit is inderdaad bij ons bekend en alles staat klaar om hier op 1 juli mee te starten. Maar het kan geen kwaad om een motie in te dienen, die zie ik dan idd als een steun in de rug
  • De PvdA wil deze motie graag in stemming brengen, want we vinden het een goed signaal wanneer alle raadsfracties deze motie ondersteunen om daarmee aan te geven dat het van belang is om inwoners die in een schuldsaneringstraject zitten sneller perspectief te bieden op een schuldenvrij leven.

In haar reactie gaf de wethouder oa. aan dat de gemeente is aangesloten bij de NVVK (= de branchevereniging van de schuldhulpverlening). Daar is een strenge audit aan vooraf gegaan en de wethouder is blij om te kunnen melden dat Berg en Dal geslaagd is voor deze audit. De NVVK pleit momenteel erg voor gelijke overgangsregelingen. Het zou natuurlijk niet mogen uitmaken of je nou in Berg en Dal of Amsterdam woont. Als je schulden hebt verdien je dezelfde aanpak. Daar wil de wethouder even wachten op de voorstellen van de NVVK voor een overgangsregeling en deze dan overnemen. De motie wordt ontraden, maar deze wijziging van het schuldsaneringstraject heeft alle aandacht.

Door deze reactie van de wethouder is er alle vertrouwen dat wijziging van het schuldsaneringstraject goed wordt opgepakt en wordt de motie ingetrokken.

Kijk hier voor de registratie van de raadsvergadering, agendapunt 14 – de sprekers starten bij 1:47.

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol