PvdA en GroenLinks Berg en Dal pleiten voor nationaal noodplan stijgende kosten

Door Lesley Albers op 6 september 2022

artikel in De Rozet van 6 september
door Lesley Albers (PvdA)
en Caroline de Greeff (GL)

PvdA en GroenLinks Berg en Dal pleiten voor nationaal noodplan stijgende kosten

Voor veel Nederlanders staan de seinen op rood. Dat schrijven enkele honderden wethouders en fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks, waaronder de fracties van Berg en Dal. In het hele land roepen wethouders en fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks het kabinet op tot een nationaal noodplan: hogere lonen, compensatie voor meer mensen en ingrijpen in een falende energiemarkt.

https://www.pvda.nl/acties/nationaal-noodplan-stijgende-kosten/
https://www.groenlinks.nl/nieuws/oproep-aan-het-kabinet-nationaal-noodplan

De kosten voor energie en boodschappen exploderen. Waar mensen op de grens van het bestaansminimum al langer de rekeningen niet konden betalen, zijn nu ook mensen met een middeninkomen aan de beurt. Wie boodschappen wil doen, de energierekening of de huur moet betalen merkt het in zijn portemonnee: het leven wordt snel duurder. Zelfs voor mensen met een middeninkomen wordt het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Zonder ingrijpen neemt de armoede snel toe. Mensen hebben steeds meer geld nodig om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl hun inkomen nauwelijks stijgt. Juist in moeilijke tijden moet je kunnen rekenen op een steuntje in de rug.

Het kabinet wordt opgeroepen om snel in actie te komen door middel van een nationaal noodplan. ”De huidige maatregelen zijn ongericht en onvoldoende. Kijk alleen al naar de energierekening: die stijgt harder dan de compensatie die mensen krijgen. Het minimumloon moet sneller omhoog, ook voor de middeninkomens. (..) De energietoeslag van honderden euro’s, enkel voor de mensen die tot 120 procent van het minimum verdienen, is ontoereikend. De lasten stijgen met duizenden euro’s en ook mensen boven de minimumgrens komen steeds vaker in de problemen. (..) Betaalbare energie is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Dat vraagt in deze unieke periode om bijvoorbeeld prijsplafonds voor consumenten. Niet om vrij spel terwijl mensen in de kou zitten. Durf te sturen in de energiemarkt vragen wij met klem.

PvdA en GroenLinks missen urgentie bij het kabinet: ”De pijn van veel van de inwoners van onze steden en dorpen vraagt om een antwoord. Om een noodplan voor de miljoenen mensen voor wie het erop of eronder is deze winter.”

De fracties van Berg en Dal benadrukken daarbij dat de lange termijn niet uit het oog moet worden verloren: “na dit noodplan moet er een goed beleid voor de langere termijn komen, waardoor mensen niet in de schulden komen, compensatie niet nodig is en tegelijkertijd klimaatproblemen worden aangepakt”.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers