Reactie op B31 Raadsvoorstel Intentieovereenkomst woningbouw Reomie en Ooijsegraaf

Door Lesley Albers op 22 april 2021

Tijdens de raadsvergadering van 20 mei a.s. staat het Raadsvoorstel Intentieovereenkomst woningbouw Reomie en Ooijsegraaf op de agenda.

Zie hier het betreffende raadsvoorstel.

Locatie Emmastraat in Ooij

Hierin staat tot onze grote verbazing het volgende te lezen:
2.1 Er bestaat geen behoefte aan een aanvullend plangebied voor woningbouw
Bij vaststelling van het Actieplan Wonen is een amendement aangenomen om de locatie Emmastraat op te nemen als (mogelijk) uit te werken locatie voor woningbouw. Op basis van het hetgeen is opgemerkt ten aanzien van de locatie Reomie volgt dat er planmatig geen behoefte is aan een aanvullende locatie in Ooij.”

Zie hier het betreffende amendement dat door een overgrote meerderheid van de raad is gesteund.


Ons raadslid Lesley heeft op 22 april de volgende e-mail reactie aan de wethouder Nelson Verheul en haar collega fractievoorzitter in de gemeenteraad gestuurd:

Allen, Nelson in het bijzonder,

Nu ben ik de laatste tijd wel vaker verrast door hoe dingen gaan en lopen binnen en buiten de raad/college, maar ook nu ben ik zeer verbaasd door de e-mail van de heer Zwartbol en over de manier waarop hij hierin is benaderd.
Zelf was ik ook nogal verbolgen toen ik zag dat in het besluit in het raadsvoorstel over nota bene Reomie de Emmastraat als “afgehandeld” werd beschouwd. Huh, waar komt dat ineens vandaan?!

Al komt dit wel overeen met de houding die ik al vanaf het begin heb geproefd. Op 20 januari heb ik zelfs nog de vraag gesteld waarom de Emmastraat als enige locatie cursief was gedrukt in de lijst met locaties op de Prestatieafspraken met Oosterpoort. Daarop kreeg ik een heel ander antwoord (namelijk: “De locatie Scholten is tussen haakjes opgenomen omdat we hier nog niet mee zijn gestart (er is geen principeverzoek binnen van de ontwikkelaar) en we ook niet weten of deze in 2021 al opgepakt wordt gezien de hoeveelheid woningbouwprojecten waarmee al een start is gemaakt”). Oké dat kan.. Maar dan nu dit. Wat is er in de tussentijd dan veranderd?

De raad heeft in overduidelijke meerderheid besloten tot het onderzoeken van de locatie Scholten/Emmastraat. Inclusief 3 van de 4 coalitiepartijen. Met uiteraard alle voors en tegens die we gaan tegenkomen. Met alle bezwaren die we moeten afwegen. Net zoals bij ieder project. Een brief van inwoners horen we ook goed te bekijken. Bewoners zullen zich ook wel gepasseerd voelen als die merken dat er met hun brief weinig of niets inhoudelijks gebeurt.

Wat is de rol van de raad nog als hoogste orgaan? Wat is de waarde van een amendement nog? Er lijkt soms meer buiten de raad te worden geregeld dan in de raad zelf. We lijken ons daarbij bovendien drukker te maken over een schuurtje dan iets te willen doen aan de woningnood in heel Berg en Dal. Laten we die discussie over “overprogrammatie” nog maar eens goed met elkaar voeren en uitdiepen. Er is altijd sprake van een zekere mate van planuitval en vertraging. Bovendien is de woningnood enorm hoog. In heel Berg en Dal. En die willen ook echt wel graag in de Ooij wonen.

Ik eis dan ook dat de zinsnede over de Emmastraat uit het voorstel wordt gehaald. En niet nu met Reomie ineens als afgehandeld te beschouwen, op basis van enkele zinnen, maar het eerdere besluit van de raad voor een onderzoek te respecteren.
Ik wil bovendien niet dat de bespreking over het mooie plan Reomie dadelijk verzand in een discussie over het proces over de Emmastraat. Doordat dit nu door het college zo erdoorheen wordt gejaagd bestaat dat risico wel. Dat verdient Reomie niet. En de woningnoodproblematiek verdient ook wat beters dan dit.

Voor het presidium…

Met vriendelijke groet,

Lesley Albers
Fractievoorzitter PvdA Berg en Dal

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers