Vragen over Beleidsplan en Risicoprofiel van de VRGZ, nu met antwoorden

Door Henny van der Pol op 11 oktober 2023

Namens GroenLinks en PvdA hebben wij een aantal vragen aan het college over beleidsplan en risicoprofiel van de VRGZ naar aanleiding van de Raadsinformatiebijeenkomst VRGZ Rivierenland en Rijk van Nijmegen van 25 september jl.
Hieronder zijn de antwoorden verwerkt die we op 11 oktober hebben ontvangen

Vragen over ‘Concept Regionaal beleidsplan 2024-2027 en regionaal risicoprofiel 2024 VRGZ’

Geacht college,

Ter voorbereiding op de raadsvergadering van a.s. donderdag onderstaande vragen.

Vragen:

Het Dekkingsplan (brandweer) hoort onderdeel uit te maken van het Regionaal Beleidsplan. Dit Dekkingsplan zit er bij dit concept niet bij. Deze zal wel als bijlage aan het definitieve document worden toegevoegd werd aangegeven tijdens de informatieavond.
Eigenlijk is het voorliggende stuk hiermee dus (nog) niet volledig. Wij gaan ervan uit dat (het presidium van) de raden hier nadrukkelijk op worden gewezen.

  1. Vraag: Wat is de reden dat dit concept er niet bij zit?
    Antwoord: Het dekkingsplan brandweer wordt opgesteld op basis van het Regionaal Beleidsplan en de visie brandweerzorg 2023-2027. Eerstgenoemde moet eerst nog worden vastgesteld (definitief worden opgesteld). Hetgeen wat nu voor ligt is het concept. Na vaststelling kan het dekkingsplan pas worden opgesteld. Het zal t.z.t. niet als bijlage worden toegevoegd, maar openbaar worden gemaakt op website VRGZ.
     
  2. Vraag: Is de impact voor de brandweer binnen onze gemeente bekend?
    Antwoord: Er is nog geen dekkingsplan.
     
  3. Vraag: In de informatieavond werd ook gesproken over de gebouwen. In het verlengde daarvan: wat is de stand van zaken/planning m.b.t. verduurzaming van de gebouwen in onze gemeente?
    Antwoord: Als vraagsteller energiebesparing bedoelt, dan dient de VRGZ ervoor te zorgen dat de panden aan de energiebesparingsplicht en label-C voldoen. Tevens dient de gehele portefeuille in 2050 energieneutraal te zijn. Momenteel onderzoekt een externe partij de status van elk pand (regio breed) en welke maatregelen per pand kunnen en moeten worden genomen om deze doelstellingen te behalen. Daarna zal begonnen worden met het opknappen van de panden, te beginnen bij de panden die het meest verouderd zijn.
     
  4. Vraag: Wat is de stand van zaken m.b.t. de eventuele verplaatsing van de kazerne Ubbergen?
    Antwoord: Het project is enkele maanden geleden stilgelegd omdat het verkenningsgebied niet kon worden bepaald. Hiervoor is het dekkingsplan nodig, welke medio 2024 wordt verwacht. Daarna kunnen de plannen weer worden opgepakt.
     

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

PvdA-Berg en Dal: Lesley Albers en Henny van der Pol
GroenLinks-Berg en Dal: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz

Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol