Motie Varend Ontgassen op Rijn en Waal

Door Henny van der Pol op 29 september 2022

Motie Varend Ontgassen op Rijn en Waal

De raad van de gemeente Berg en Dal, in vergadering bijeen,

constateert dat:

  • het probleem van Varend Ontgassen al jaren bekend is;
  • de uitstoot van gassen, zoals benzeen, schadelijk is voor de volksgezondheid;
  • zorgen leven onder de inwoners van Berg en Dal over mogelijke negatieve effecten op de gezondheid;
  • in Gelderland een verbod geldt, maar omdat veel rivieren Rijkswateren zijn, is de provincie voor het handhaven afhankelijk van politie te water;
  • op landelijk en Europees niveau wetgeving op dit gebied uitblijft.

is van mening dat:

  • het onwenselijk is dat men giftige, kankerverwekkende stoffen blijft lozen;
  • door de lozingen mogelijk gezondheidsschade toegebracht wordt aan onze inwoners.

verzoekt het college:

  • opnieuw aandacht voor het Varend Ontgassen te vragen en aan te dringen op wetgeving en handhaving bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat;
  • ook bij de Provinciale Staten van Gelderland aan te dringen op handhaving, er is per slot van rekening al een provinciale regeling vastgesteld in 2017;
  • onze inwoners actief te informeren over het ontgassen en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

en gaat over tot de orde van de dag

Indieners:
PvdA: Lesley Albers en Henny van der Pol
GroenLinks: Caroline de Greeff, Rona Vree en Florian Gödderz
D66: Jos Verstegen, Jelbrich de Vries en Marlou Peters
LOKAAL!: Annelies Visser, Ellen van Broekhoven, Miengske Borremans, Arnold Driessen, Toon de Jong en Geert Ubbink
CDA: Sylvia Fleuren, Wim Bakker en Nick Bakker


Toelichting:

Nadat de Gelderlander over deze kwestie had gepubliceerd, heeft de PvdA fractievoorzitter Lesley Albers hier in 2018 reeds vragen over gesteld.
https://bergendal.pvda.nl/nieuws/criminele-lozingen/

In 2019 zijn er door D66 ook vragen gesteld over het illegaal ontgassen door benzeentankers in de Waal.

Het college deelde deze zorg. Heeft contact met Nijmegen ODRN en de provincie, maar gezien het feit dat de Rijn en Waal rijkswateren zijn, valt er vooralsnog niet veel aan te doen vanuit onze gemeente.

Ook tijdens het grensoverschrijdend overleg sociaaldemocraten regio Nijmegen-Kleve ( PvdA-Nijmegen, PvdA-Berg en Dal, SPD-Kranenburg en SPD-Kleve ) is hier destijds uitgebreid over gesproken en zijn er, naar aanleiding daarvan, vragen gesteld aan de toenmalig minister. Helaas kwam er weinig response vanuit het ministerie.

Vanuit inwoners uit Berg en Dal – met name uit Millingen en de Ooijpolder – krijgen wij opnieuw vragen over dit ontgassen en zij uiten hun zorgen hierover met betrekking tot hun gezondheid. Benzeen staat immers bekend als kankerverwekkend. Een van de betrokkenen meldde leukemie te hebben. Ze schreef: “Nu is het zo dat ik net ben hersteld van de leukemie met stamceltransplantatie in het RadboudUMC. De hematoloog schatte de kosten van deze langdurige intensieve behandeling op 1 miljoen euro.
Hoewel er geen causaal verband kan worden vastgesteld, zijn deze ontgassingen zorgelijk voor mensen die in de omgeving van Rijn en Waal wonen.

Dat heeft bij ons het onderwerp opnieuw op de agenda gezet en we hebben vragen gesteld aan onze PvdA Tweede Kamerfractie en aan onze fractie in de Provinciale Staten.

Vanuit de Statenfractie kregen we de informatie dat het lijkt alsof overheden op elkaar aan het wachten zijn totdat er uiteindelijk een Europees verbod is. De laatste brief aan de 2e kamer is van april 2020. Daarin staat geen invoeringsdatum. In Gelderland is een verbod en een handhavingsprotocol. Maar omdat veel rivieren rijkswateren zijn, is de provincie afhankelijk van politie te water.

Daarom willen we het college van Berg en Dal oproepen dit onderwerp onder de aandacht te brengen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Tevens vragen we het college om Provinciale Staten te verzoeken hun provinciale regeling te handhaven.
Daarnaast vragen wij het college om onze inwoners actief te informeren over het ontgassen en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

Ook willen we onze collega fracties van de landelijke partijen oproepen hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer en Provinciale Staten hierover te benaderen.
Daarnaast willen we al onze collega’s vragen om deze motie onder de aandacht van hun verwante fracties in Nijmegen, Lingewaard, Zevenaar, Duiven, Westervoort en Arnhem. Het zou een krachtig signaal geven wanneer zij een motie van gelijke strekking in hun gemeenteraad aan de orde te stellen.


MOTIE UNANIEM AANGENOMEN

Fractie   Voor Tegen
Kernachtig Groesbeek 7 7  
Lokaal! 6 6  
CDA 3 3  
GroenLinks 3 3  
D66 3 3  
PvdA 2 2  
VVD 1 1  
Totaal 25 25 0


Henny van der Pol

Henny van der Pol

Een bijdrage leveren aan een sociale samenleving met gelijke kansen. Mijn naam is Henny van der Pol (1958) en ik kom uit een sociaaldemocratisch gezin in Velp, gemeente Rheden. Thuis lazen wij het Vrije Volk, waren we lid van de VARA, mijn vader was lid van de Abva Kabo en we waren verzekerd bij De

Meer over Henny van der Pol