OJC Maddogs verdient een weloverwogen besluit

Door Lesley Albers op 6 september 2022

artikel in De Rozet van 6 september
door Lesley Albers

OJC Maddogs verdient een weloverwogen besluit

Wie Jongerencentrum Maddogs, oftewel O.J.C. Maddogs, aan de Kloosterstraat in Groesbeek binnenstapt krijgt meteen een kijkje in de geschiedenis. De hal prijkt vol gezellige foto’s van activiteiten in de Maddogs, maar eveneens veel krantenartikelen met politieke uitspraken over (het publiek van) de Maddogs. Wie vervolgens in de documentatie duikt kan lezen dat Jongerencentrum Maddogs een lange geschiedenis heeft.

Tot 1960 is er voor jongeren weinig te doen. (..) In 1958 opent het parochiehuis zijn deuren. Aan de Spoorlaan komt een nieuwe ‘blokhut’. In het parochiehuis en de blokhut zijn allerlei activiteiten voor jongeren. Sommigen jongeren willen geen bemoeienis van ouderen. Zo ontstaat de ‘Maddogs’ met vooral werkende jongeren die in 1971 een eigen honk krijgen in de kelder van het parochiehuis. Later verhuist de groep naar de oude school aan de Kloosterstraat. Voor jongeren van nu is er veel meer te kiezen.“ uit: T. Bosch, Zwoegen & Swingen. Groesbeek 1945 – 1975, Bijdragen tot de Geschiedenis van Groesbeek en het Nederrijk. Deel 3 (Nijmegen 2003).

Gefrustreerde en verveelde jongeren in Groesbeek laten deze jaren het gemeentebestuur schrikken en vanaf dat moment staat de jeugdproblematiek prominent op de agenda en krijgen jongeren in Groesbeek een eigen plek. De krantenkoppen in de hal van de Maddogs geven goed weer dat er door de jaren heen een gapend gat en veel discussie was tussen de politiek en de jongere bevolking. Herhaalt de geschiedenis zich nu?

Verhuizing al besloten?

Tijdens de raadsvergadering van 21 oktober 2021 heeft de huidige gemeenteraad het visiedocument ”Hoe zien we de toekomst van de Mallemolen?” vastgesteld waarin verschillende opties en scenario’s zijn beschreven voor een vernieuwd Cultureel Centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. In dit document staat aangegeven dat wordt bekeken óf een verhuizing van O.J.C. Maddogs en Fanfare Wilhelmina (nu beiden gevestigd aan de Kloosterstraat 9 in aparte ruimten) naar een vernieuwde Mallemolen haalbaar en wenselijk is en dat dit samen met deze partijen wordt verkend.

Tot onze verbazing kregen wij ineens een persbericht voorgeschoteld, waarin het college op 14 juni 2022 al eigenhandig had besloten om voor de verdere uitwerking als enige uitgangspunt te nemen dat de Maddogs en Fanfare Wilhelmina gaan verhuizen naar de Mallemolen. Geen besluit dat is genomen door het hoogste orgaan, de gemeenteraad”, betoogde PvdA-fractievoorzitter Lesley Albers in de gemeenteraadsvergadering van juni j.l.

De gevolgen van de verhuizing zijn onder andere dat Maddogs geen aparte ruimte meer krijgt en dat geen ruimte meer wordt geboden aan repeterende bandjes. Over de gevolgen voor de repetitieruimtes, met de wekelijkse vaste repetities voor Wilhelmina, voor individuele lessen en groepsrepetities bestaat nog geen duidelijkheid.

Motie

Daarop heeft de PvdA tijdens de raadsvergadering van juni een motie ingediend om het college te dwingen het collegebesluit tot verhuizing terug te draaien. Uitgangspunt moet zijn dat alle opties voor revitalisering van de Mallemolen uitgewerkt worden. De verhuizing van O.J.C. Maddogs en Fanfare Wilhelmina kan niet opeens de enige optie zijn. De huidige voorwaarden en gevolgen van de verhuizing zijn zeer nadelig voor beide gebruikers.
Uiteindelijk is dit aangenomen met 13 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Alle oppositiepartijen én Hans Peters van Kernachtig Groesbeek stemden mee met de motie van de PvdA. Peters, die tegen zijn partijstandpunt in vóór de motie stemde, gaf ook aan dat hij het jammer vond dat wethouder Eric Weijers de tekening van de nieuwe Mallemolen – die er klaarblijkelijk al in concept zou zijn – niet met de raad had gedeeld.

Brief Maddogs

Medio juli heeft de Maddogs een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Zij beschrijven daarin de impact van de voorgenomen verhuizing. “O.J.C. Maddogs is uniek. Het is opgezet door vrijwilligers en is inmiddels een van de langst bestaande jongerencentra van Nederland. De samenwerking met Forte Welzijn is belangrijk en biedt een enorme kans in combinatie met een plek zoals O.J.C. Maddogs. Zeker nu er zo weinig te doen is voor jongeren in onze gemeente. Een verhuizing zoals nu voorgesteld zorgt ervoor dat onze activiteiten niet meer mogelijk zijn en onze inkomsten vervallen; het einde van het onafhankelijke jongerencentrum.

Verder wil de Maddogs een nieuwe doelgroep aantrekken. “Vanaf september zal er bij O.J.C. Maddogs een maandelijkse 14+ disco gedraaid gaan worden. De reden dat wij beginnen aan de 14+ avonden heeft natuurlijk ook te maken met het wegvallen van discotheek De Linde in Groesbeek. Dit was naast O.J.C. Maddogs de enige locatie in Groesbeek waar jongeren welkom waren, aangezien de verdere reguliere horeca in ons dorp inmiddels 18+ hanteert. Voor de 14+ avonden streven wij ernaar om deze met vaste vrijwilligers te gaan draaien zodat de jongeren bekend raken met onze vrijwilligers.” De eerste 14+ avond staat gepland op vrijdagavond 23 september vanaf 20.00 uur (entree gratis).

Het college zal nu met een nieuw raadsvoorstel komen. Naar verwachting is over de nieuwe Mallemolen, en daarmee dus ook over O.J.C. Maddogs en Fanfare Wilhelmina, richting het einde van het jaar meer bekend.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers