Werkgroep Jeugd & Politiek

Door Lesley Albers op 10 mei 2019

Tijdens de raadsvergadering op 25 april 2019 heb ik, als voorzitter van de werkgroep, het een en ander al mondeling toegelicht over de stappen die de werkgroep in korte tijd heeft gezet.

Over de doelgroep ‘Kinderen’ is het volgende te melden.
In november 2019 zet de gemeente Berg en Dal voor leerlingen van groep 8 de deuren van het gemeentehuis open door middel van het spel Democracity.
Democracity is een spel waarbij kinderen kennis maken met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Ook gaan ze daarbij bijvoorbeeld een eigen politieke partij oprichten. Het is een educatief doe-programma, speciaal voor kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs.
Het spel wordt gespeeld in de raadzaal en een aantal raadsleden zijn dan nodig zijn voor de begeleiding en uitvoering. De werkgroep rekent op uw hulp!

De data zijn (o.v.b. van aanmeldingen): dinsdag 12 november 2019, donderdag 14 november 2019, maandag 18 november 2019 en donderdag 21 november 2019. Telkens van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur (per klas 1 spel).
In aansluiting op het spel Democracity wordt in maart/april 2020 voor één dag een Kindergemeenteraad georganiseerd. Een groep leerlingen zit dan namens de school voor één dag in de Kindergemeenteraad. De uitnodigingen zijn vandaag gemaild aan alle basisscholen in onze gemeente. Na afloop van dit traject wordt er geëvalueerd en dan hopen wij dat het jaarlijks terugkerende activiteit!

Daarnaast is de werkgroep bezig om te bekijken hoe de doelgroep ‘Jongeren’ (15 t/m 23 jaar) betrokken kan worden bij de politiek. In de volgende bijeenkomst van de werkgroep gaan we hiermee aan de slag. Wordt vervolgd!


In DeGroesbeek staat een artikel over ons initiatief. Ook zijn we begin 2018 op een school met leerlingen in gesprek geweest.

Onze motie tijdens de Begrotingsbehandeling 2019 voor het opstarten van deze werkgroep om onze kinderen en jeugd te betrekken bij de politiek werd unaniem door de raad aangenomen!
De motie vind je hier terug op de website van de gemeente.

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers