Nieuwjaars e-mail – vanuit de fractie

Door Lesley Albers op 30 december 2023

Omslagfoto ‘eerlijk delen’

Terugblik op de Algemene beschouwingen – 9 november 2023

Door Lesley

Op 9 november 2023 was de begrotingsbehandeling.
De begroting is voor mij ook het moment om Berg en Dal als gemeente weer even in een breder perspectief te plaatsen. Want immers alles wat er gebeurt in de wereld heeft invloed op ons. Op onze prijzen, kijk bijvoorbeeld naar de energieprijzen. En alle beelden van verschrikkingen die ook continu onze woonkamers binnendringen.
Gisteren zag ik weer een item op tv over de gletsjers die echt schrikbarend en zienderogen smelten. En na de beelden van Oekraïne worden we de afgelopen tijd geconfronteerd met verschrikkelijke beelden en verhalen vanuit Israël en Palestina. Al 10.000 mensen zijn omgekomen in Gaza sinds de afgelopen maand. Denk je even in, dat is zo’n beetje 1 op 4 van onze inwoners, nog wat meer zelfs. Met helaas ook heel veel kinderen. Niet te bevatten.

Op onze website staat de hele tekst van de uitgesproken tekst:
https://bergendal.pvda.nl/nieuws/algemene-beschouwingen-begroting-2024/

Op onze website staan ook alle berichten over de algemene beschouwingen, onze amendementen en moties. We hadden amendementen over aandacht voor geweld tegen vrouwen & Berg en Dal klimaatneutraal in 2040 en moties over o.a. de problemen met levering van maatwerkvoorzieningen, de problemen met personeel en een duurzame gemeente.
Zie: https://bergendal.pvda.nl/tag/beschouwingen2023/

Terugblik op de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen

Door Henny

een voorbeeld van onze social media graphics

Begin juli viel het kabinet Rutte IV en alle verloven van campagneleiders & coördinatoren werden ingetrokken.
Daarbij was het (ook organisatorisch) van belang:
Gaat de PvdA alleen of trekken we samen met GroenLinks op?

In een ledenreferendum werd uitgesproken dat we met één verkiezingsprogramma en één kandidatenlijst gezamenlijk de verkiezingen zouden ingaan.

PvdA was gewend om te flyeren en voorheen was het credo: ‘niet lullen maar brievenbussen vullen’. Zoveel mogelijk mensen bereiken en motiveren om te gaan stemmen.
GroenLinks gaat altijd huis-aan-huizen. In een wijk het goede gesprek aan de deur voeren, om zo te spreken over de zaken die de mensen bezighouden en belangrijk vinden wanneer ze hun keuze maken tijdens verkiezingen.
Vanuit het landelijke GL/PvdA campagneteam is er voor de huis-aan-huis aanpak gekozen.

Samen met de lokale campagnecoördinator van GroenLinks hebben we 4 zaterdagen gepland en zijn we met zo’n 10 mensen (in groene en rode jassen) wijken in Groesbeek, Berg en Dal, Leuth & Ooij en Millingen aan de Rijn ingegaan. Dat leverde leuke gesprekken op en het was ook goed voor onze samenwerking.

Daarnaast hebben we in De Rozet, op Facebook, Twitter en Instagram veel aandacht gegeven aan onze campagne. Daarbij hebben we onder andere gebruik gemaakt van artikelen die door GL/PvdA leden speciaal hiervoor waren geschreven.

Op onze website zijn alle berichten over de campagne te vinden:
https://bergendal.pvda.nl/tag/campagne2023/

Samenwerking PvdA-GroenLinks in onze gemeenteraad

Door Henny

GL/PvdA Berg en Dal – kerstkaart

Er was al overleg tussen bestuur & fractie over politieke samenwerking. Maar we wilden niets overhaasten. Er waren al enkele gezamenlijke fractievergaderingen geweest en er werden ook onderwerpen afgestemd.

Die samenwerking is na de zomer geïntensiveerd. Veel van onze fractievergaderingen zijn nu gezamenlijk. Soms stemmen we dan af dat tijdens de raadsvergadering één spreker spreekt namens beide fracties. Soms is het strategisch verstandig om separaat te spreken (want dat is natuurlijk ook 2x zoveel spreektijd). Het werkt prettig om samen ons in de onderwerpen te verdiepen en daarin ook soms taken te verdelen.

En misschien heeft u het al wel gehoord. Ook de jaarlijkse kerst- en nieuwsjaarwens op Omroep Berg en Dal hebben we dit jaar gezamenlijk ingesproken. En u heeft vast ook onze gezamenlijke kerstgroet (zie tekening bij dit artikel) in De Rozet en op de sociale media voorbij zien komen (met dank aan onze Jan van Loon).

We zijn natuurlijk nog gewoon twee fracties. Maar… samen zijn we nu wel met 5 zetels de 3e partij in de gemeenteraad!

Tot slot…

Op onze website ( bergendal.pvda.nl ) en sociale media lees je altijd ons laatste nieuws. Natuurlijk ben je ook altijd welkom bij onze fractie(vergaderingen). Onze fractievergaderingen en andere bijeenkomsten staan ook vermeld op de website ( Agenda – PvdA Berg en Dal ).

Dan rest ons om jullie (en jullie naasten) een heel mooi 2024 te wensen, in goede gezondheid en vol sociale & groene dromen!

Lesley Albers

Lesley Albers

De afgelopen 4 jaar was ik raadslid en fractievoorzitter. Ik vind het een eer en een uitdaging om opnieuw gekozen te zijn tot de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ik vind het belangrijk dat jonge werkende moeders ook vertegenwoordigd zijn in de raad. Via onze website en sociale media houd ik jullie op de

Meer over Lesley Albers